De maqluba, makloubeh of makloubi komt er in vele namen er vormen. Het gerecht is al 8 eeuwen oud en komt oorspronkelijk uit de Levant. Een regio in het Midden-Oosten dat tegenwoordig grofweg Israël, Jordanië, Libanon, Syrië, Palestina en een deel van Irak omvat.

Maqluba

Het gerecht bestaat uit gebakken rijst, vlees en groenten die gelaagd in een diepe pot of pan worden gelegd. Het gerecht wordt voor het opdienen omgedraaid. Hier heeft het ook zijn naam aan te danken. Maqluba betekent vrij vertaald 'op z'n kop' of 'omgekeerd'. Het resultaat is een hartige, gelaagde rijsttaart. Eigenlijk net als een tarte tatin maar dan met rijst.

Feestelijk gerecht

De maqluba kan verschillende ingrediënten bevatten. Zo zie je ze voorbij komen met kip of lam. Aangevuld met aardappel, tomaat, bloemkool en aubergine. Waarvan de twee laatste het populairst zijn.

De taart wordt soms afgemaakt met yoghurt, peterselie en pijnboompitten. De omvang (en z'n prachtige vertoning) maakt dat de maqluba vooral bij grote bijeenkomsten wordt gemaakt of feesten. 

Zelf proberen? Zie het recept hieronder.

Quiche lorraine met kruidensla

Quiche lorraine met kruidensla

Bekijk