Veel kruiden staan bekend om hun medicinale werking. Dit komt onder andere door de hoge ORAC-waarde (Oxygen Radical Absorbance Capacity). De ORAC-waarde is een methode om het antioxidantgehalte in producten te meten. Het bijzondere van kruiden en specerijen ten opzichte van andere ingrediënten met een hoge ORAC-waarde is dat ze naast het ondersteunen van het immuunsysteem, ook het lichaam in balans brengen en beschermen.  
  
    Kruiden en   specerijen 
    ORAC-waarde 
  
  
    Kruidnagel, gemalen 
    314.446 
  
  
    Sumak zemelen 
    312.400 
  
  
    Kaneel 
    267.536 
  
  
    Oregano, gedroogd 
    200.129 
  
  
    Kurkuma, gemalen 
    159.277 
  
  
    Cacaopoeder (zonder suiker) 
    80.933 
  
  
    Komijnzaad 
    76.800 
  
  
    Peterselie, gedroogd 
    74.349 
  
  
    Basilicum, gedroogd 
    67.553 
  
  
    Kerriepoeder 
    48.504 
  
  
    Salie 
    32.004 
  
  
    Geel mosterdzaad 
    29.257 
  
  
    Zwarte peper 
    27.618 
  
  
    Tijm, vers 
    27.426 
  
  
    Marjolein, vers 
    27.297 
  
  
    Chilipoeder 
    23.636 
  
  
    Gember, rauw 
    14.840 
      
        ORAC-waarde van kruiden en specerijen
De basis van koken
      
        ORAC-waarde van kruiden en specerijen
        
         
   
 
 
 
   
   
       
 
  