Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Als je plots een enorme trek hebt in bepaalde voedingsmiddelen, probeert je lichaam je iets te vertellen. "Dat je plots erg verlangt naar bepaalde voedingsmiddelen, komt meestal doordat je lichaam op zoek is naar bepaalde voedingsstoffen", vertelt hormoonspecialiste Alisa Vitti tegen The Hufftington Post . "Een verlangen naar zout kan bijvoorbeeld wijzen op een magnesiumtekort, zin in zuivel dan weer op een calciumtekort. Heb je voortdurend trek in snoep of koolhydraten? Dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan essentiële vetzuren zoals omega 3."

Bij vrouwen worden de onbedwingbare zin vaak ook veroorzaakt door hun menstruatiecyclus. "Het beeld van een vrouw die naar chocolade hunkert tijdens haar menstruatie is misschien wat cliché, maar je cyclus heeft wel degelijk een invloed op je food cravings", aldus dokter Ellen Vora. "Afhankelijk van waar je in je cyclus zit, zal je trek naar bepaalde voedingsmiddelen ook veranderen."

Lees ook: Maakt deze snack een einde aan je verlangen naar ongezond eten? >

Omdat de hormonen van vrouwen een hele maand schommelen, hebben ze ook verschillende behoeftes gedurende de maand. Tijdens je eisprong, die in het midden van je cyclus ligt, is je lichaam op zoek naar gezonde bronnen van eiwitten zoals eieren, noten en mager vlees. Tijdens je menstruatie daarentegen verlies je vaak meer ijzer waardoor je lichaam hunkert naar voeding die rijk is aan ijzer zoals groene groenten, gedroogde bonen, erwten en rood vlees.

Koekjes

Comfort food

Merk je dat je tijdens je regels hunkert naar chocolade? Dat kan wijzen op een magnesiumtekort, maar het kan ook het gevolg zijn van een verlaagde oestrogeen- en progesteronspiegel die lager zijn dan normaal, waardoor je je waardeloos voelt en troost zoekt in comfortfood zoals koekjes, ijs en pizza.Vitti voegt eraan toe dat de meeste vrouwen vooral tijdens de tweede helft van hun cyclus last hebben van food cravings. Zo zouden vrouwen in de tweede fase tot maar liefst 600 calorieën per dag meer eten dan in de eerste fase.

Lees ook: Keuzestress! 6x de allerlekkerste comfortfood-recepten >

Maar ook mannen kunnen volgens Vitti naar bepaalde voedingsmiddelen hunkeren door hormoonschommelingen. "Mannen kunnen net zoals vrouwen pieken en dalen ervaren in hun testosteron en oestrogeen, waardoor ze ook last kunnen hebben van bepaalde food cravings. En uiteraard hangt ook de mate waarin je beweegt af van hoe erg je trek kan zijn. Iemand die intensief sport, zal veel meer hunkeren naar bepaalde voedingsmiddelen dan iemand die de hele dag op de bank hangt", besluit Vitti.