Wat is dit 'vocht' eigenlijk?

Olijven koop je in diverse verpakkingen: in pot, uit blik of vers. De olijven in pot of blik zijn geconserveerd met vloeistof, zodat ze niet uitdrogen of rotten. De verse olijven, die je vaak bij een speciaalzaak koopt, zijn vers en ‘zwemmen’ over het algemeen niet.

De vloeistof in deze potten en blikken is een mix van water, zout en azijn. Maar doordat er olijven in rondzwemmen krijgt het water een hartige, rijke smaak. En dit vormt dan weer de perfecte smaakmaker voor allerhande recepten. Bijvoorbeeld als plantaardige vervanging voor ansjovis (hét geheime ingrediënt voor een stevige pastasaus). 

Hoe pas ik het toe in gerechten?

Je kunt de vloeistof, zoals we hierboven al vertelden, toevoegen aan sauzen voor extra smaak. Zorg dan wel dat je voor de rest gematigd zout gebruikt. Het wordt al snel té zout. Je kunt de vloeistof ook gebruiken voor marinades, sauzen en vinaigrettes. 

Hetzelfde trucje kun je toepassen met kappertjesvocht. En wat dacht je van de kruidenolie van zongedroogde tomaten? Of het sap (aquafaba) in een pot kikkererwten als vervanger voor eiwit. Handig!