Mole (spreek uit molé) is de algemene naam voor een aantal Mexicaanse sauzen. Buiten Mexico doelt men vrijwel altijd op mole poblano. De saus kan uit wel 40 ingrediënten bestaan, waaronder ui, chilipepers en tal van kruiden. Maar de meest verrassende ingrediënten zijn kaneel en chocolade. Hoewel je zou denken dat de chocolade overheerst, is dat niet het geval. Het fungeert als tegenhanger van de vele pepers die erin gaan. Zo houdt de chocolade het geheel juist mooi in balans. 

Je eet mole poblano traditioneel bij rundvlees, kip of kalkoen, maar de Mexicaanse trots gaat ook meer dan uitstekend samen met geroosterde groenten. Vanwege het hoge aantal ingrediënten is de bereiding best een tijdrovende klus. Voor de authentieke mole sta je wel 8 tot 10 uur in de keuken. Maar niet gevreesd. Vind je dat nou te lang? Dan kun je mole poblano gelukkig ook op een snellere manier maken. Check daarvoor deze recepten:

> Makkelijke Mexicaanse mole 

> Mexicaanse mole

> Mole uit Oaxaca met salsa van vers fruit