Één van die gerechten waar Italianen zo trots op zijn is pizza. En terecht, eerlijk is eerlijk. Maar ook hier gelden strikte regels voor. Niet voor niets voert iedere zichzelf respecterende Italiaan al jaren onverzettelijk de anti-ananas-op-je-pizza-campagne. Toch is dat zeker niet het enige voorschrift. Sterker nog: het zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt. Zelfs zóveel dat er een Napolitaanse vereniging voor pizzabakkers (de AVPN) bestaat, die exact voorschrijft wat er wel en vooral wat niet op een pizza mag.

De tomatensaus

Volgens de vereniging voor pizzabakkers zijn er slechts enkele tomaten toegestaan. Je mag zowel verse tomaten als tomaten uit blik gebruiken. Dat scheelt weer. En dan heb je óók nog keuze uit de volgende vier: San Marzano-tomaten, Pomodorini di Corbara, Pomodorino del Piennolo del Vesuvio en Roma-tomaten. 

Een beetje pizzabakker gebruikt natuurlijk verse tomaten. Maar let op: het gebruik van hulpmiddelen bij het kleinmaken en mengen van de tomaten is ten strengste verboden. Geen mixer en niet fijnhakken, maar gewoon met de blote handen, aldus menig Italiaan.

Bij het laatste deel, je pizza sausen, heb je geluk. Hier zijn geen voorschriften voor. Wel is het makkelijk om de saus met lepel in het midden van de pizza te plaatsen. Verspreid de pizza door van binnen naar buiten te werken. Laat wel wat ruimte aan de rand over voor de korst. Succes!