Wat zijn lightproducten?

Lightproducten zijn producten die minder suiker, vet en/of calorieën bevatten dan een vergelijkbaar product. Er zijn regels opgesteld voor deze voedingsmiddelen, waardoor fabrikanten niet zomaar ieder product als 'light' mogen bestempelen. Het voedingsmiddel moet minimaal 30% minder van één bepaalde voedingsstof bevatten. Fabrikanten doen er verder alles aan om de smaak van lightproducten op die van het origineel te laten lijken.

Wist je dat: lightproducten in allerlei soorten komen? Zuivel, snoep, broodbeleg, chips, frisdrank en nog veel meer producten hebben ook een lightvariant.

Waarom lightproducten?

Veel mensen denken dat je voor een gezonde leefstijl aanzienlijk minder calorieën, vetten of suikers moet eten. Zij vinden lightproducten daarom een uitkomst. Ze kunnen toch van hun favoriete voedingsmiddelen genieten, maar dan met minder voedingsstoffen die ze schadelijk voor hun gezondheid vinden.

Verschillende soorten lightproducten

Ieder lightproduct kan om een andere reden light genoemd worden. Over het algemeen liggen er twee soorten lightproducten in de schappen: producten met minder vet en producten met minder suiker. Voor mensen die op hun bloedsuikerspiegel moeten letten is een product met minder suiker misschien aantrekkelijk, terwijl anderen minder ongezonde vetten willen eten voor hun gezondheid. Op de verpakking staat meestal aangegeven of een product minder vet of juist minder suiker bevat.

De rol van zoetstoffen en zetmeel

Lightproducten zijn vaak verraderlijk. Wanneer je veel vet of suiker uit een product haalt, wordt de smaak vaak minder lekker. Daarom doen producenten er alles aan om de smaak zoveel mogelijk op het origineel te laten lijken. Dit doen ze door zoetstoffen, suikers en zetmeel aan producten toe te voegen. Deze stoffen zorgen er juist voor dat een product met minder vet aanzienlijk meer suiker bevat. Veel lightproducten bevatten daardoor evenveel of zelfs meer calorieën dan het origineel.

Tip: op iedere verpakking staat een voedingswaardetabel waar ook het aantal calorieën, suikers en vetten wordt aangegeven. Vergelijk een lightproduct eens met het origineel om te zien wat het verschil is.

Zijn lightproducten gezonder?

Om te bepalen of lightproducten gezond zijn, is het belangrijk om naar de voor- en nadelen te kijken.

De voordelen van lightproducten

Een voordeel van lightproducten is dat ze je kunnen helpen om minder van een bepaalde voedingsstof binnen te krijgen. Heb je bijvoorbeeld hartproblemen en moet je daardoor minder verzadigd vet eten? Dan kan een lightproduct een uitkomst zijn wanneer je jezelf soms op iets lekkers wilt trakteren.

De nadelen van lightproducten

Een groot nadeel van lightproducten is dat ze vaak je hongergevoel in stand houden. Dat heeft alles te maken met de zoetstoffen in deze voedingsmiddelen. Zoetstoffen bieden geen energie. Je hebt dus wel gegeten, maar je lichaam raakt niet verzadigd. Hierdoor krijgen je hersenen geen seintje dat je voldoende gegeten hebt. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je sneller naar snacks grijpt en meer eet dan je zou willen.

Daarnaast kunnen zoetstoffen voor een hoge insulinespiegel zorgen. Je lichaam reageert namelijk op de zoete smaak en maakt insuline aan om suiker naar je cellen te vervoeren. Zoetstoffen zijn alleen geen suiker, waardoor je lichaam suiker uit je spieren en bloed moet halen om het insulineniveau weer te laten dalen. Dit proces gebeurt normaal gesproken alleen wanneer je veel te weinig eet. Je lichaam komt dus in een hongerstand en gaat minder energie verbranden. Het resultaat? Je slaat meer vet op en krijgt meer honger.

Conclusie

Lightproducten lijken misschien een uitkomst te zijn wanneer je bewuster wilt eten. Toch zijn deze voedingsmiddelen helemaal niet zo gezond als ze lijken. Door lightproducten krijg je vaak ongemerkt meer suiker of zoetstoffen binnen. Dit zorgt op de lange termijn alleen maar voor meer hongergevoel en een hogere bloedsuikerspiegel. Daarom is het altijd beter om gewoon het originele product te eten, zolang je er met mate van geniet.

Mocht je nu toch naar lightproducten willen grijpen, kijk dan goed naar de voedingswaardetabel op de achterkant. Vergelijk dit met het 'normale' product om vast te stellen dat het daadwerkelijk een gezondere keuze is voor jou.