Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Op internet bulkt het van de verhalen over de positieve effecten van het drinken van azijn gemaakt van appelcider. Het zou een middel zijn om je lichaam te ontdoen van schimmels en bacteriën. Het zou helpen tegen verkoudheid, je huid wordt er mooier door en je lichaam zou er meer energie door krijgen.

Antibacterieel en bloedsuikerspiegel

,,Azijn heeft een antibacteriële werking. Dat wil zeggen dat azijn op oppervlakten de groei van bacteriën kan remmen. Ín het lichaam is daar echter geen enkel bewijs voor'', zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum in Den Haag. ,,Er is ook geen enkel bewijs dat het iets zou doen tegen verkoudheidsvirussen."

Ook het aanbrengen van de appelcider-azijn op de huid is geen goed idee. ,,Zover wij kunnen nagaan, zijn er alleen wetenschappelijke publicaties bekend waarbij het aanbrengen van azijn op de huid een schadelijk effect heeft", waarschuwt Jasper de Vries.

Er is wel enig bewijs dat azijn bij een koolhydraatrijke maaltijd effect kan hebben op de regulatie van het bloedsuikergehalte bij mensen met diabetes. Het is echter nog te prematuur om daaraan allerlei adviezen te verbinden.

Conclusie

De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''