Hoe moet je oesters eten?

Oesters kun je makkelijk uit de hand eten door ze (wanneer ze zijn losgemaakt) de voorkant van de schelp tegen je mond te zetten en de oester naar binnen te slurpen. Zalig! Maar oesters zijn nóg lekkerder met wat citroensap en zwarte peper. Let op: een rauwe oester die voor een langere tijd dood is, is gevaarlijk om te eten! Is de oester dood? Dan moet-ie gekookt worden. Anders kan je erg ziek worden.

Hoe weet je of een oester 'goed' is?

Een goede oester is ondoorzichtig van kleur, niet grijs dus. Ivoorkleurig is het hij het allerbest. Daarnaast ruikt een verse oester ziltig, net zoals zeewier. Een bedorven oester heeft deze geur niet, en zal eerder een lichte of sterke rotte geur afgeven.

Hoe moet je oesters bereiden?

Oesters zijn enorm veelzijdig in de keuken. Zo kun je oesters bakken, grillen, stomen, frituren en rauw eten. Probeer ook eens oesters klaar te maken op de barbecue. Heerlijk!

Leven oesters als je ze eet?

Ja, oesters leven nog als je ze eet. Het is zelfs gebruikelijk om een oester rauw en dus levend te eten. In sommige gevallen wordt de oester voor het opdienen gedood, door de spier los te snijden. Maar het feit blijft dat in de meeste gevallen oesters pas tussen de tanden aan hun einde komen. 

Kan een oester pijn voelen?

"Er is nog geen definitief bewijs of oesters pijn voelen", laat organisatie Seafish weten. "Er zijn groepen die beweren dat oesters pijn kunnen voelen en anderen die zeggen dat ze geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen.''

Is een oester gezond?

Ja, oesters zijn een natuurlijk product en bevatten een hoog zinkgehalte, magnesium, vitaminen B12, B3 en D. Daarnaast zijn oesters gezond, omdat ze een positief effect hebben op ons cholesterolgehalte. 

Hoe moet je een oester openen?

Een oester openen gaat het beste met een oestermes. Heb je die niet? Dan is een scherp mes met een punt ook voldoende. Aan de achterkant van de oester zit een kleine opening. Steek het mes voorzichtig in deze opening en draai een kwartslag. Ga voorzichtig met het mes langs de twee helften en snijd de spier los. Verwijder de bovenste schelp en snijd de oester uit de schelp. Eet smakelijk!

In de video hieronder laat visexpert Bart van Olphen stap-voor-stap zien hoe je oesters kunt openen.