Erwtensoep en snert worden vaak in 1 adem genoemd, maar er zit toch een klein verschil tussen. Erwtensoep mag snert worden genoemd als het tenminste 1 nacht heeft gestaan. Om snert meer onder de aandacht te brengen probeerde de stichting Oudhollandsche Gerechten snert al jarenlangop te laten nemen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. En dat is nu dus eindelijk gelukt.

Lees ook: Is dit dé Nederlandse winterfriet? >

In gesprek met nu.nl geeft Henk van der Velde, voorzitter van de stichting Oudhollandsche Gerechten, aan dat hij blij is met het resultaat. "We hopen dat het snertkoken hierdoor meer bekendheid krijgt en dat er meer deuren voor de stichting opengaan, zodat wij de doelstellingen van de stichting beter na kunnen streven."De stichting heeft als doel om typisch Nederlandse recepten te promoten onder jongeren en Nederlands van niet-Westerse afkomst.

"Snert koken is een cultuuruiting van een gemeenschap, die van generatie op generatie wordt doorgegeven", laat Leo Adriaanse, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, weten.
Eet jij morgen ook een bordje erfgoed? Laat deze traditionele erwtensoep dan een avondje staan!