Wat is het probleem?

In paddestoelen - waaronder de bekende champignon en shiitakes - komt de natuurlijke gifstof agaritine voor. Een kilo champignons bevat ongeveer 15 miligram van deze stof. Deze stof kan in grote hoeveelheden gevaarlijk zijn voor de mens. Hierom wordt het eten van rauwe champignons afgeraden door het Voedingscentrum.

Daarnaast is daar het 'probleem' van ziekteverwekkers. Champignons worden gekweekt op een bodem van compost. Hoewel deze compost in principe gesteriliseerd is blijft het een voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Door verhitting kunnen eventueel aanwezige bacteriën onschadelijk gemaakt worden. 

Helemaal laten?

Echter bestaat er geen reden tot paniek aldus het Voedingscentrum: "Enkele plakjes rauwe champignon, bijvoorbeeld in een salade, kunnen geen kwaad. Maar bij grotere hoeveelheden geldt het advies paddenstoelen te verhitten. Door paddenstoelen te verhitten, zoals bij smoren, stoven en bakken, wordt de agaritine gedeeltelijk afgebroken."

We weten niet hoe het met jullie zit: maar wij hebben zin gekregen in paddestoelen. Wat dacht je van zuurdesemtoast met gemarineerde champignons of biefstuk met gebakken champignons en hete bliksem?