Voordelen en nadelen

First things first. Dit artikel is bedoeld ter inspiratie, niet om aan te sporen tot diëten of afvallen. Natuurlijk is er ook geen enkel dieet dat voor iedereen werkt. Overweeg daarom altijd een methode die goed bij je past en waar je achter staat. Enfin, voorstanders prijzen het Ketogeen-dieet voornamelijk aan omdat je er relatief veel mee zou kunnen afvallen en tegelijkertijd weinig honger hebt.Tegenstanders zijn wat sceptischer. Zij geven aan dat je niet genoeg voedingsmiddelen binnenkrijgt, vermoeid raakt en dat het dieet op de lange termijn erg moeilijk vol te houden is. Wat het dieet daadwerkelijk met je doet? Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar houd je gezondheid áltijd goed in de gaten ;) 

Werking

Je zal het waarschijnlijk niet verwachten (wel dus), maar het ketogeen-dieet is komen overwaaien vanuit Hollywood. Sterren als Alec Baldwin, Matthew McConaughey, Tom Jones en Ribin Wright zweren erbij.

Het principe van het dieet is vrij eenvoudig. Je eet weinig koolhydraten en het grootste deel van je calorieën haal je uit gezonde vetten. Daardoor slaat je lichaam geen glucose op en daar haalt je lichaam normaal gesproken energie uit. Het gaat op zoek naar een andere brandstof, waardoor je vet gaat verbranden. Hierbij komen ketonen vrij, waar de naam ketose vandaan komt. Je wordt als het ware een natuurlijke vetverbrander. 

Of dit dieet goed of slecht werkt voor je lichaam, daar zijn de meningen over verdeeld. 

Menu

Wat mag je dan wel en niet eten? Volgens het keto-principe bestaat 80% van je voeding uit dierlijke vetten en 20% uit eiwitten en koolhydraten. Dat betekent dat je per dag maar 50 gram koolhydraten mag eten. Dat wil zeggen: geen rijst pasta, brood, maar ook groentes als zoete aardappel, linzen, pompoen, spruiten en wortels kan je beter overslaan. 

Wat wel mag: veel dierlijke vetten. Dit vind je zoal in biefstuk, spekblokjes, worst, hamburgers en zelfs frikandellen (!). Ook vis, olijfolie, noten, veel groene groenten en zuivelproducten als volle kwark, mayonaise, slagroom, crème fraîche en brie mag je op de lijst zetten. 

Proeven?

Alvast een glimp opvangen van de Keto-lifestyle? Dit dieet nestelt zich zélfs in menu's van restaurants. Zo serveert Vondelpark3 in onze hoofdstad bijvoorbeeld een ketogeen menu. Je bestelt er verrassend lekkere gerechten die gebaseerd zijn op het keto-principe. Dat overigens niet alleen, want ze serveren ook ietwat minder healthy gerechten zoals bijvoorbeeld de crème brûlée (gelukkig!). 'Bewust genieten', zoals chef Dave dat mooi verwoordt.