Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Uitdroging

Volgens diëtiste Shauna McQueen kan je zin in zout verschillende oorzaken hebben, met uitdroging als belangrijkste. ''Vaak wijst een zoutdrang niet op honger, maar op dorst”, aldus de diëtiste. ''Je lichaam houdt zout vast, maar als je zweet verlies je zout, waardoor je lichaam zoekt naar iets zouts om je elektrolyten opnieuw te kunnen vervangen. Probeer dus altijd eerst eens een glas water te drinken om te zien of je zoute drang verdwijnt.”

Verworven smaak 

''Daarnaast kan zout een verworven smaak zijn. Dat betekent dat hoe vaker je zout eet, hoe meer je ervan wilt eten”, legt McQueen uit. Als je dus de laatste tijd enorm hunkert naar pizza en chips, is het een goed idee om te kijken hoeveel zout je toevoegt aan je maaltijden. Maar dat is niet de enige reden volgens McQueen.

Lees ook: 8 x heerlijke zoutarme gerechten (inclusief hartige snack!)

Drang naar koolhydraten

''Vaak verlangen we naar zoute voeding zoals chips, pizza en pasta niet zozeer omdat ze zout zijn, maar wel omdat ze tjokvol koolhydraten zitten.” Met andere woorden, je zoutdrang zou eigenlijk een verborgen drang naar koolhydraten kunnen zijn.

Vermoeid

Als je bovenstaande oorzaken kan uitsluiten, kan je zin in zoute lekkernijen misschien ook een teken zijn dat je gestrest of oververmoeid bent. ''Als je gestrest bent of te weinig geslapen hebt, ben je meer geneigd om je te storten op voeding die je een snelle boost van energie kan geven of die je troost kan bieden. De oplossing voor je hunkering naar zout ligt dan dus niet in je dieet, maar in meer rust en slaap”, aldus de diëtiste.

Lees ook: Zo stop je met snacken uit verveling

Geen voedingstekort 

Gelukkig wijst je trek in zout waarschijnlijk niet op een voedingstekort volgens McQueen. ''Je zin in zout kan een teken zijn dat de zoutconcentraties in je lichaam wat lager liggen dan normaal, maar dat komt maar zelden voor. De meeste mensen consumeren eerder te veel zout dan te weinig.”