Tip 1. Gebruik je favoriete kaas

Tegenwoordig kan je met bijna alle (smeltende) kaassoorten wel fondue maken. Kies dus voor kaas die jij lekker vindt. Zorg ervoor dat je kaas in balans is door de juiste verhoudingen te gebruiken. Kaasfondue is bijna altijd een mix van kazen. Dus alles draait om de perfecte balans tussen stroperigheid, romigheid, sterkte en binding

Kaasrasp

Tip 2. Wees voorzichtig met de wijn

Je wilt niet dat de kaasfondue in de soep loopt. Letterlijk. Met te veel wijn wordt de kaasfondue al gauw te dun en daarmee te soeperig. Niet de bedoeling van een fondue. Met de verhouding van 100 ml per persoon zit je vaak al goed.

Miniatuurvoorbeeld

Tip 3. Voorkom een kaasbal 

Let erop dat je de kaasfondue niet laat koken. Hierdoor krijg je namelijk een soort kauwgombal als resultaat. En dat valt helaas niet meer te herstellen. Laat de kaas eerst op temperatuur komen voordat je ‘m tot kaasfondue verwerkt. En check alvast tip 5.

Miniatuur

Tip 4. Een eitje erbij

Bindt de wijn of bouillon niet goed met de kaas en lijkt het zelfs te gaan schiften? Voeg dan een eigeel toe aan je fondue en roer dit goed door. Het eigeel werkt als emulgator en bindt de kaas met de vloeistof.

Eieren in een schaaltje

Tip 5. Neem de tijd

Smelt je kaas rustig en op lage temperaturen. Zo behoud je de rekbaarheid van de kaas en krijgt je fondue de perfecte structuur. Oftewel die superlekkere kaasdraden waar je precies naar op zoek bent.

graskaasfondue

Tip 6. Kies de juiste pan

Kies voor een pan met een dikke bodem. Het liefste een gietijzeren pan. Zo verwarmt je fondue gelijkmatig en voorkom je dat er delen verbranden, aanbakken of niet alles even goed warm wordt.

Miniatuurvoorbeeld

Tip 7. Houd het warm

Zorg dat je tijdens het eten de kaasfondue goed warm blijft. Dit gaat het makkelijkste met een warmhoudplaat of misschien heb jij wel een handige fondueset. Zo blijft de heerlijke fondue op z’n best.

kaas

Tip 8. Dit doop je erin

Naast broodjes en rauwkost kun je ook losgaan met andere opties om mee te dippen. Ga ook eens voor charcuterie-plankjes, vis, pasta of nacho’s. 

borrelplank

Nog geen recept voor kaasfondue? Probeer één van deze recepten eens:

Kaasfondue

Kaasfondue recept

Bekijk
Vijfkazenfondue

Vijfkazenfondue

Bekijk
graskaasfondue

Graskaasfondue met zelfgemaakt breekbrood

Bekijk