Kaasfondue is te gek in de winter, maar niet alleen in de winter. Wist je dat 'Nationale Kaasfonduedag' (ja, dat bestaat) op 11 april valt. Een lentedag, nota bene. Kaasfondue kan en mag dus altijd en overal. Met deze tips maak je de lekkerste kaasfondue.
Kaasfondue: 8 tips voor de échte kaasliefhebbers
Tip 1: Gebruik je favoriete kaas
Tegenwoordig kun je met bijna alle (smeltende) kaassoorten wel fondue maken. Kies dus voor kaas die jij lekker vindt. Zorg ervoor dat je kaas in balans is door de juiste verhoudingen te gebruiken. Kaasfondue is bijna altijd een mix van kazen. Dus alles draait om de perfecte balans tussen stroperigheid, romigheid, sterkte en binding.
Tip 2: Wees voorzichtig met de wijn
Je wilt niet dat de kaasfondue in de soep loopt. Letterlijk. Met te veel wijn wordt de kaasfondue al gauw te dun en daarmee te soeperig. Niet de bedoeling van een fondue. Met de verhouding van 100 ml per persoon zit je vaak al goed.
Tip 3: Voorkom een kaasbal
Let erop dat je de kaasfondue niet laat koken. Hierdoor krijg je namelijk een soort kauwgombal als resultaat. En dat valt helaas niet meer te herstellen. Laat de kaas eerst op temperatuur komen voordat je ‘m tot kaasfondue verwerkt. En check alvast tip 5.
Tip 4: Een eitje erbij
Bindt de wijn of bouillon niet goed met de kaas en lijkt het zelfs te gaan schiften? Voeg dan een eigeel toe aan je fondue en roer dit goed door. Het eigeel werkt als emulgator en bindt de kaas met de vloeistof.
Tip 5: Neem de tijd
Smelt je kaas rustig en op lage temperaturen. Zo behoud je de rekbaarheid van de kaas en krijgt je fondue de perfecte structuur. Oftewel die superlekkere kaasdraden waar je precies naar op zoek bent.
Tip 6: Kies de juiste pan
Kies voor een pan met een dikke bodem. Het liefste een gietijzeren pan. Zo verwarmt je fondue gelijkmatig en voorkom je dat er delen verbranden, aanbakken of niet alles even goed warm wordt.
Tip 7: Houd het warm
Zorg dat je tijdens het eten de kaasfondue goed warm blijft. Dit gaat het makkelijkste met een warmhoudplaat of misschien heb jij wel een handige fondueset. Zo blijft de heerlijke fondue op z’n best.
Tip 8: Dit doop je erin
Naast broodjes en rauwkost kun je ook losgaan met andere opties om mee te dippen. Ga ook eens voor charcuterie-plankjes, vis, pasta of nacho’s.
Nog geen recept voor kaasfondue? Probeer één van deze recepten eens:
Kaasfondue
Met dit recept kun je binnen een halfuur een overheerlijke kaasfondue op tafel zetten!
Vijfkazenfondue
Er zijn ongelofelijk veel kazen om uit te kiezen... Dus waarom maar eentje kiezen?
Graskaasfondue
Liever een kaasfondue met graskaas? Dat kan met dit recept van Perry. Ook legt hij gelijk uit hoe je zelfgemaakt breekbrood maakt!
Ook interessant
- 3 onmisbare culinaire steden in Oostenrijk
- Culinaire hotspots in Salzburg die je niet mag missen
- Hier moet je eten in Graz
- 24Kitchen-chefs stelen de show in nieuwe &C-special
- Een snufje te veel: waarom we nog steeds te zout eten
- Kan Hugo schapenhoeden als een local?
- Hugo proeft de Wild Atlantic Way
- Hugo ontdekt de Ierse dans
- Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef