De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Hutspotrecepten

'Hutspot' of 'wortelstamp' is een authentiek Nederlands gerecht van aardappelen, uien en wortel. De groenten worden samen gekookt in water en gestampt tot stamppot.
hutspot

Chef aan het woord

Perry de Man

Perry de Man Brigade

"Het leukste aan het najaar is dat we weer ongegeneerd ons eten mogen prakken, een kuiltje graven en daar onze jus in mikken. Wat een seizoen. Op zoek naar een hutspot recept, maar dan anders​? Dit zijn m'n favorieten. Maar voor elke variatie geldt: het kuiltje blijft."

Hutspotrecepten: 6 variaties

Klassiek wordt hutspot gegeten met klapstuk tijdens het Leidens ontzet (Laura de Grave onderzocht dit in deze video). Maar varianten met spekjes en (rook)worst zijn momenteel ook erg populair. Probeer deze 6 variaties.

Hutspotrecepten

  • Pompoen-hutspot met kabeljauw

    Hutspot... Wie is er niet groot mee geworden? Je kunt gaan voor de klassieke versie, maar wedden dat deze variant met pompoen je ook bijzonder lekker zal gaan smaken? 

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Spaanse hutspot met chorizo, paprikapoeder en peterselie

    Schil de aardappels en snijd in stukken. Kook samen met de wortel en ui in 15-20 minuten gaar. Snijd ondertussen de chorizo in blokjes en bak in een droge pan krokant. Hak de peterselie fijn.

  • Leidse hutspot met klapstuk

    Hutspot met klapstuk is van origine een Leidse maaltijd, maar is inmiddels uitgegroeid tot een nationaal gerecht.

    voorbereidingstijd 180 min
    Een recept van Laura de Grave
    Laura de grave
  • Hartige hutspotkoekjes met limoen-korianderdip en gehaktballetjes

    Ouderwetse hutspot in een nieuw jasje! De heerlijke limoen-korianderdip en gehaktballetjes maken de maaltijd helemaal af.

  • Hutspot met gekaramelliseerde spekjes

    Wil je ouderwets lekkere hutspot maken? Met dit basisrecept zet jij in mum van tijd een overheerlijke pan hutspot op tafel! (Zoals oma ‘em ook maakte.)

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Bianca Janssen
    Miniatuurvoorbeeld
  • Arabische hutspot & Arabische aardappelsalade

    Nadia en Merijn maken deze Arabische hutspot met Arabische aardappelsalade

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Nadia en Merijn
    Miniatuurvoorbeeld

Wat is de verhouding wortel, ui, aardappel?

Bij 500 gram hutspot (wortel en uien) gebruik je zo'n 800 gram aardappelen. De hoeveelheid aardappelen is iets minder dan bij stamppot met alleen bladgroenten, omdat hutspot naast aardappelen ook uit wortel en ui bestaat.

Hoeveel aardappelen gebruik ik per persoon in hutspot?

Reken zo'n 250 tot 300 gram aardappelen per persoon voor stamppot. Dit is een goede hoeveelheid voor een flinke bodem, zeker in combinatie met andere ingrediënten. Bij hutspot zit het meer richting 250 gram omdat de wortelen ook een stevige basis vormen. 

hutspot

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.