'Hutspot' of 'wortelstamp' is een authentiek Nederlands gerecht van aardappelen, uien en wortel. De groenten worden samen gekookt in water en later gestampt tot stamppot.

Klassiek wordt de stamppot gegeten met klapstuk tijdens het Leidens ontzet (Laura de Grave onderzocht dit in deze video). Maar varianten met spekjes en (rook)worst zijn momenteel ook erg populair. Wij hebben 5 variaties voor je in petto. 

Hutspot met kalfssaucijsjes en jus

Hutspot met kalfssaucijsjes en jus

Zoals je 'm vroeger op je bord kreeg: romige hutspot met worst en jus. Daar worden we best wel een beetje sentimenteel van. 

Marokkaanse hutspot met kippenvleugels

Marokkaanse hutspot met kippenvleugels

De Marokkaanse keuken kent knallers zoals de tajine en couscous, maar er is ook plek voor kip voor bij de hutspot. Voor de marinade gebruiken we een mengeling van paprika, harissa, kaneel, kerrie en gember. 

 

Spaanse hutspot met chorizo en paprikapoeder

Spaanse hutspot met chorizo en paprikapoeder

Viva España! We pikken de nationale trots van dit Zuid-Europese land en stoppen het in onze hutspot. Want wij maken een hutspot met pittige chorizo, paprikapoeder en peterselie

Hutspot met hete bliksem

Hutspot met hete bliksem

Dit gerecht is de liefdesbaby van twee nationale klassiekers: hutspot en hete bliksem. Een vegetarisch gerecht met brood, appel, aardappel en wortel. 

Arabische hutspot met sucuk worstjes

Arabische hutspot met sucuk-worstjes

Ditmaal geen rundersaucijs, chorizo of kippenvleugels maar sucuk-worstjes bij onze hutspot. Als klapper op de vuurpijl maken we daar ook nog een Arabische aardappelsalade bij.