Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

"Bij de borrel eet ik graag een vegetarisch balletje", bekent Isabel Boerdam, oprichter van webblog dehippevegetarier.nl en het culinaire adviesbureau Green Food Lab. "Ik ben nu twintig jaar vegetariër en simpelweg klaar met dat eeuwige worteltje met hummus. Zo’n vegabal is voor mij op een borrel ook goed als comfort food."

Rollen

De balletjes laten zich bovendien gedwee in andere richtingen rollen. In de salade, de pasta of verkruimeld als gehakt vormen ze voor Boerdam de favoriete keus in het supermarktschap met vleesvervangers. En ook haar vier collega’s - van flexitariër tot overtuigd vlees- en visloos - halen allerminst de neus op voor de multi-inzetbare bolletjes. 

"Al kies ik persoonlijk liever voor falafelballen", zegt Kim Zoon. "Nee, die lijken natuurlijk niet op vlees. Maar ik vind ze gewoon lekkerder."

Lees ook: Getest: welke supermarkt verkoopt de beste groentesoep uit blik? >

Krentenbollen

De ongelijke, grillige structuur doet het panel al op voorhand watertanden, maar doet eerder denken aan kleine krentenbollen dan aan geloofwaardig vlees.

Eenmaal in de mond worden de verschillen groter. Door een overdaad aan zout en andere specerijen stellen de ballen van De Vegetarische Slager het meest teleur. En ook van Vegafit wordt gehakt gemaakt: sponzige stuiterballetjes zonder enige bite. 

Garden Gourmet bewijst daarentegen hoe het ook kan. Onder het knapperige jasje gaat veerkrachtig, goed gekruid deeg schuil waarop je zou willen blijven sabbelen. 

Albert Heijn wordt net iets minder goed beoordeeld, maar is wel de beste keus voor de verstokte carnivoor die eigenlijk liever van het echte werk geniet. De structuur is rul en ook de smaak en het mondgevoel zouden zo voor vlees kunnen doorgaan. Boerdam: "Dit is precies hoe ik me gehakt herinner, na twintig jaar zonder vlees."

Lees ook: Getest: deze supermarkt verkoopt de lekkerste quiche >

De uitslag

Miniatuurvoorbeeld

1. Garden Gourmet
Cijfer: 8
Prijs: €2,39 voor 210 g
De structuur behaagt: ietwat knapperig van buiten en lekker chewy van binnen. Ook de kruiding is naar wens. Je zou bovendien bijna geloven dat het echt gehakt is.

2. Albert Heijn
Cijfer: 7,5
Prijs: €2,19 voor 224 g
De vegaballen die het dichtst in de buurt komen bij echt vlees. Een rulle gehaktstructuur, geloofwaardige vleesgeur en licht zoetje dat lang blijft hangen. Mag wel iets meer kruiden hebben.

3. Jumbo (Veggie Chef)
Cijfer: 7
Prijs: €2,41 voor 250 g
Oogt zeer aantrekkelijk: ongelijk, krokant en met uitstekende stukjes. Het mondgevoel stelt helaas teleur: net wat te compact, droog en vlokkerig. Wel goed op smaak, inclusief fijn pepertje op de tong.

4. Boon
Cijfer: 6,5
Prijs: €2,99 voor 170 g
De vreemde eend in de bijt. Meer een groentebal dan imitatiegehakt: de doperwtjes en stukjes paprika springen meteen in het oog. De smaak is allerminst slecht, al zijn de chilipepers (te) dominant.

5. Aldi (Meat Free Days)
Cijfer: 6
Prijs: €1,59 voor 200 g
Gekunstelde budgetballen. Je verwacht crunch, maar krijgt het niet. De smaak is uitgesproken, maar valt direct door de mand als fopvlees. Vanbinnen zowel plakkerig als droog. Wel prachtig goudbruin.

6. Vegafit
Cijfer: 5
Prijs: €2,39 voor 180 g
Te vlak van smaak, alleen het onprettige zuurtje heeft enig uithoudingsvermogen. De structuur is een nog grotere afknapper: sponzige stuiterballetjes zonder enige bite.

7. De Vegetarische Slager
Cijfer: 4
Prijs: €2,99 voor 170 g
De zemelige vezelstructuur kan prima de strijd aan met echt gehakt. De kruiding vliegt volgens het panel echter volledig uit de bocht. Smaakt veel te zout.

De jury

  • Isabel Boerdam (28) Oprichter van Green Food Lab en dehippevegetarier.nl. Is twintig jaar vegetariër.
  • Kim Zoon (27) Flexitariër, vooral actief voor de Nationale Week Zonder Vlees (11 tot 17 maart).
  • Lieske van der Waals (26) Zelfverklaard ‘flexi-vegan’: eet slechts af en toe vlees en zuivel.
  • Lotte Kuijsters (25) Nog zo’n fijnproevende flexitariër. Spil achter de Vegetarische Restaurantweek.
  • Romy Kok (20) Groentje van Green Food Lab. Sinds anderhalf jaar volledig van vlees en vis af.