Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Van kant-en-klare tomatensoep tref je in de supermarkt tal van varianten: extra zoet, kruidig, Chinees, gegrild, zongedroogd, biologisch... Erwtensoep hetzelfde verhaal: pittig of romig, met parmezaan en pancetta of juist vegetarisch. Opvallend genoeg steekt een derde conservenklassieker daar nogal schril bij af: groentesoep. In sommige supermarkten is het spul helemaal afwezig. Bij andere vind je tussen de bouillabaisse en tom kha kai hoogstens twee verschillende groentesoepen. Ze sprokkelen acht blikken bij elkaar: twee grote jongens (Unox en Struik) en de huismerken van de zes grootste grootgrutters (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus en Coop). Alleen Jumbo en Unox hebben ook een variant in zak.

Lees ook: Getest: deze supermarkt verkoopt de lekkerste aardbeienlimonade >

Nevelen

Als we voorafgaand aan de test de EG-erkenningsnummers controleren, blijken maar liefst zeven van de acht blikken - alleen die van Unox niet - afkomstig uit één en dezelfde fabriek. Nu rollen er wel vaker meerdere huismerken van dezelfde band, maar zo zout hebben we het in deze rubriek nog niet gegeten. We contacteren de fabrikant achter code NL43EG: Struik Foods Voorthuizen BV. EG-nummers liegen niet, maar het bedrijf blijkt zijn soep liever in nevelen te roeren. "Op de vraag of het klopt dat al deze groentesoepen door ons zijn gemaakt, kan ik helaas niets zeggen", reageert een woordvoerder schriftelijk. "Wij hebben de afspraak met de supermarktorganisaties dat wij geen uitspraken doen of wij al dan niet de makers van het huismerk zijn."

Zijn er überhaupt verschillen te proeven, vragen wij ons af? "In algemene zin wil ik wel zeggen dat er verschillen zijn in receptuur. Dan moet je denken aan verschil in de hoeveelheid soepballen, groente, pasta en kruiding", aldus de woordvoerder.

Palmkool

Ietwat huiverig over dit rookgordijn, beginnen onze fijnproevers aan de blinde smaaktest. Een eerste blik op de kommen belooft weinig goeds. Alle acht zitten vol met exact dezelfde groenten. Bleekselderij. Wortel. Ui. Prei. Tomaat. Her en der aangevuld met een handvol erwten of blokjes knolselderij. "Terwijl je met groentesoep zoveel kanten op kunt", reageert Mieke van Laarhoven hoofdschuddend. "Waarom geen broccoli? Of paprika? Of palmkool?" Een vegetarische groentesoep is bovendien niet verkrijgbaar: in alle blikken dobberen balletjes. ,,Wederom een gemiste kans."

Unox wordt onmiddellijk als het buitenbeentje ontmaskerd. De soep is helderder en rijker gevuld met grofgesneden groentes, vooral wortel. De smaak proeft ook puurder, met een fris bittertje (foelie?) en relatief weinig zout. Helaas heeft het vlees een stugge structuur, gecombineerd met een muffe smaak.

Lees ook: Soep met ballen maar dan anders >

Miniatuurvoorbeeld

Bejaardentehuis

Tussen de zeven soepen uit de Struikfabriek worden wel degelijk subtiele verschillen opgemerkt in kruiding, waterigheid en ballenbleekheid. De overlap is desondanks enorm. De groentesnippers zijn zo ver doorgegaard dat ze allemaal hetzelfde smaken en geen enkele bite meer bieden. "Je kunt ze bijna opzuigen, zo doorgekookt zijn ze", constateert Tal Maes. "Dit is soep voor tandeloze omaatjes."

Janneke Philippi: "Het ruikt ook naar bejaardentehuis. Zo’n overheersende geur van Maggipoeder."
Maes: "En allemaal zo vreselijk zout."
De soep van Coop faalt op alle fronten. "Jasses, wat een slootwater", vindt Van Laarhoven. "Alsof er ranzig spek is meegetrokken." Albert Heijn is daarentegen een positieve uitschieter. Al zijn het gebalanceerde zuurtje, de sappige balletjes en kleurrijke samenstelling nog steeds niet genoeg om een voldoende te scoren.

Het lijkt wel of de tijd in de groentesoepfabriek al decennia stil staat, vat het panel tot slot samen. Maes: "Het is voortborduren op een klassiek recept, maar zonder enig oog voor de tijdsgeest."
Philippi: "Dit is allemaal zo verschrikkelijk gedateerd. Waar is de liefde voor de soep?"

UITSLAG

1. Albert Heijn
Prijs: €1,25 (per 800 ml) 
Relatief goed in balans: niet te zout of waterig, prettig zuurtje en kleurrijk groentepalet. De beste balletjes ook.

2. Unox
Prijs: €1,99 
Helder en rijkgevuld met de dikste vermicelli en grofste groente. Weinig zout. Helaas beroerde ballen.

3. Struik
Prijs: €1,65 
Enigszins smaakvol. Lijkt met fantasie op zelfgetrokken bouillon. Wel heel zout en te gegaarde groente.

4. Jumbo
Prijs: €1,19 
De zoetste van het stel. Verder waterig, met veel tomaat en balletjes die wat losser in hun jas zitten.

5. Aldi
Prijs: €1,19
Onaangenaam zuur, waterig en wederom losse, maar smaakloze balletjes.

6. Lidl (Kania)
Prijs: €1,19 
Inwisselbaar met de Aldisoep. Alleen blekere ballen, met een geleiachtige structuur.

7. Plus
Prijs: €1,27 
Zout én zurig, vol stuiterballetjes en een heel verre echo van een verdwaald kruidnageltje.

8. Coop (Markant)
Prijs: €1,27 
Ranzige slootwatersoep. Alsof er een stuk oud spek is meegetrokken.

Het panel

Mieke van Laarhoven (62) schrijft voor onder meer restaurantgids Lekker en website Verse Oogst. 

Tal Maes (50) Culinaire duizendpoot: schrijft, fotografeert en stylt, onder meer voor Elle Eten.

Janneke Philippi (41) Kookboekenauteur (o.a. Soep bij Janneke thuis) en schrijft recepten voor bladen.