Hieronder zie je de kooktijden voor zachte, halfzachte en hardgekookte eieren. Kleine eieren hebben een minuut korter nodig en grote tot extra grote eieren circa 1 tot 2 minuten extra. Heb je net verse eieren gekocht of komt het ei direct uit de koelkast? Reken dan ook 1 minuut extra. Toch teveel gedoe? Kook dan een ‘eierwekker’ mee om aan te geven wanneer jouw perfecte ei klaar is.

Eieren opzetten met koud water
3 minuten koken: zacht
4 tot 5 minuten koken: halfzacht
7 minuten koken: hard

Ei in kokend water
3 tot 4 minuten koken: zacht
5 tot 6 minuten koken: halfzacht
8 minuten koken: hard

Het ei laten schrikken
Na het koken is het belangrijk om het ei te laten ‘schrikken’. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen.