Wat is focaccia?

Focaccia is een Italiaans brood. Het komt oorspronkelijk uit Ligurië, een regio gelegen in het Noord-Westen tegen de grens van Monaco. Het deeg van het brood is vergelijkbaar met dat van pizzadeeg maar dan iets dikker. Hierom wordt focaccia ook wel pizza bianco genoemd. 

Thuisbakkers

Door de crisis en lockdown begon het bij veel thuisbakkers te kriebelen. Vorig jaar herontdekten velen dan ook de edele kunst van zelf brood bakken, waaronder focaccia. Hieruit vloeide andere trends voort zoals de focaccia garden. Waarbij de Italiaanse broden met kruiden en groenten worden omgetoverd tot ware kunstwerken.  

Waar eet ik focaccia bij?

Je ziet focaccia vaak voorbijkomen als bijgerecht of basis voor een sandwich. Maar ben je in Ligurië zul je deze broodsoort op elke hoek van de straat en elk moment van de dag tegenkomen. Ook heeft elk dorp in de regio wel zijn eigen receptuur. De meest bekende focaccia-receptuur is die met olijven, olijfolie, zout en rozemarijn. Maar je kunt het brood naar hartenlust beleggen met jouw favoriete ingrediënten.

Benieuwd naar recepten met focaccia? We hebben ze hieronder voor je opgesomd, inclusief een basisrecept voor het brood zelf.

focaccia

Focaccia met Turkse twist

Bekijk
Focaccia met buffelmozzarella, tomaatjes en basilicumolie

Focaccia met buffelmozzarella, tomaatjes en basilicumolie

Bekijk
Makreelrillettes met courgettesalade en focaccia

Makreelrillettes met courgettesalade en focaccia

Bekijk
Focaccia

Focaccia

Bekijk