• Wees realistisch

  • Maak een duidelijke planning

  • Formuleer voornemens op een positieve manier

  • SMART-doelen

  • Vraag niet te veel van jezelf

Wees realistisch

Een belangrijk punt om in de gaten te houden als je je goede voornemens gaat opstellen, is: wees realistisch. Je goede voornemens moeten namelijk wel haalbaar zijn, want anders wordt het erg lastig om ze vol te houden. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, maak dan voor jezelf duidelijk of het aantal kilo’s wel te doen is. Hoe kleiner je begint, hoe groter de kans is dat je de voornemens ook daadwerkelijk vol gaat houden.

Maak een duidelijke planning

Men zegt niet voor niets: een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor het stellen van goede voornemens. Een planning zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent en weet wat je te wachten staat. Heb je de planning helemaal af? Hang hem dan op in je huis op verschillende plekken, zodat je er steeds aan herinnerd wordt en je tijd goed kan indelen. Als je eenmaal een bepaald doel op je planning hebt gehaald, zal je gemotiveerd blijven om door te gaan.

Formuleer voornemens op een positieve manier

Formuleer je goede voornemens op een positieve manier. Zo is de kans namelijk groter dat je de doelen ook echt haalt, want je houdt je dan bezig met wat je écht wilt. De focus ligt dan niet meer op het negatieve en waar je vanaf wilt. Dit maakt het aantrekkelijker om aan de slag te gaan. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf ‘’ik ga gezonder leven’’ in plaats van ‘’ik ga minder vet eten’’.

SMART-doelen

Heb jij al eens van SMART-doelen gehoord? Dit zijn doelen die specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn. Het kan ook erg handig zijn om je goede voornemens op deze manier te formuleren. Zo zorg je ervoor dat de voornemens concreet, meetbaar en haalbaar zijn. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal SMART-te maken, maar een aantal pijlers zoals realistisch en meetbaar kunnen erg handig zijn. Natuurlijk hoef je niet al je plannen binnen een korte tijd te halen. Je kan er ook wat langer over doen, want met kleine stapjes kom je er uiteindelijk ook wel!

Vraag niet te veel van jezelf

Misschien zit je hoofd al vol met goede voornemens en heb je al een heel lijstje met ideeën opgeschreven. Meer groenten en fruit eten, niet meer roken, gezonder leven, meer bewegen: allemaal mooie doelen om te halen. Toch is het beter om niet te veel van jezelf te vragen en écht te focussen op een aantal doelen je die heel belangrijk vindt. Ook is het handig om je goede voornemens te verspreiden, zodat je niet te veel tegelijk doet.