Inmiddels weten we dat je bakpapier beter niet in de oven moet laten liggen omdat zo'n stuk verbrand bakpapier schadelijk kan zijn. Maar hoe zit het met de andere twee meestgebruikte folie's in de keukenkast? Hoewel beide folie's geen PFAS-stoffen bevatten zijn ze wel bijzonder slecht voor het milieu.

Huishoudfolie vs aluminiumfolie

Het zal je verbazen maar plasticfolie is in dat opzicht stukken beter dan aluminiumfolie. Het probleem zit 'm in de energie die nodig is om aluminiumfolie te maken. Voor 1 kilo aluminiumfolie is 15kWh aan energie nodig, schrijft de Keuringsdienst van Waarde op hun website.

,,Daar kan ter vergelijking een gemiddelde wasmachine zo’n veertien keer op draaien. Daarnaast is aluminium te recyclen maar aluminiumfolie dus niet, dit omdat het veel te dun is. Door de fijne structuur zal het dus gaan verbranden in plaats van smelten. Dit maakt recyclen dus onmogelijk.''

Alternatief

Als je het tegen elkaar wegzet zou je aluminiumfolie zo'n zes keer moeten hergebruiken om tot dezelfde uitstoot te komen als een stuk plasticfolie. In praktijk doen we dit natuurlijk niet. Wat een goed alternatief is hiervoor? Wellicht een open deur, maar: bakjes om je eten in te bewaren. Deze was je weer af en gaan jaren mee.