
Denk aan een typisch Nederlands gerecht en het eerste dat je gedachte te grazen neemt is stamppot. Waar of niet? En er is één stamppot met een typisch Nederlands gewas, die we door de jaren heen gecultiveerd hebben: andijvie. En juist die stamppot verschijnt steeds vaker op de menukaart.
Sterrenchef Luc Kusters startte zes jaar geleden met de her-introductie op de kaart van zijn restaurant Bolenius. 'We zien dat mensen het waarderen en inmiddels ook durven bestellen.' Net na introductie was dat wel anders. 'Gasten dachten: hier ga ik niet voor uiteten.'
Stamppot is sterwaardig
Het succes is volgens hem dan ook te danken aan de stijgende waardering van de Nederlandse en lokale keukens: 'Net zo goed als een Spanjaard de beste paella maakt, maken Nederlanders de beste stamppot. En daar mogen we best trots op zijn. Niet alleen is het verschrikkelijk lekker, maar het is ook nog eens een gezonde maaltijd.' Daarom is het volgens Kusters van groot belang dat een oer-Hollands gerecht als stamppot weer - letterlijk - op de kaart wordt gezet. 'Het is uitvoerbaar op elk niveau: van sportkantine tot sterrenzaak!'

Andijviestamppot met kalfswang
Daarom namen we zelf de proef op de som en kregen in restaurant Persijn (gespecialiseerd in Hollandse kost) andijviestamppot met kalfswang voorgeschoteld. Ons oordeel luidt dat een stamppot - simpel als hij is - absoluut thuishoort in een restaurant.
Zou jij stamppot in een restaurant bestellen?
Zelf zin gekregen in stamppot? Snappen we! Check onze recepten hieronder ↓

Rauwe andijviestamppot met chorizo-olie
Hollandse kost aangevuld met mediterraans getinte worst voor extra pit. Zie hier hoe je 'm maakt.

Andijviestamppot met honing-cashewnoten
Liever vegetarisch? Deze andijviestamppot gezoet met honing-cashewnoten biedt uitkomst.