Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Pascal Rotteveel ontwikkelde een fascinatie voor zwangerschaps-cravings, ofwel dringende eetbuien, toen zijn zus voor de eerste keer zwanger werd. ,,Het werd een ding dat ik aan iedereen ging vragen wat het gekste was dat ze hebben gegeten tijdens de zwangerschap.’’

Hij verzamelde wel honderd vreemde recepten van zwangere vrouwen, familie en vrienden, maar ook via blogs. Rotteveel: ,,Ik vond het fascinerend dat iemand heeft gedacht: weet je wat lekker is op een augurk? Slagroom.’’

Proeven

Rotteveel heeft een flink aantal van de recepten uit zijn boek geproefd. ,,Ik kan je zeggen: de mosterdbrownie is echt niet te hachelen. Dat was echt smerig.’’ Aan de karamel rolmops gaat de auteur zich echter niet wagen, vertelt hij: ,,Dat gaat me te ver.’’ De recepten in het boek zijn ook niet bedoeld om heel serieus te nemen. ,,Ik ben in geen enkel opzicht een expert als het op voeding aankomt’’, zegt hij. Er staat niets in het boek dat schadelijk kan zijn voor een zwangere vrouw. ,,Dat heb ik ook als grote disclaimer in het boek gezet. Als je echt de drang hebt om stoepkrijt te eten, moet je misschien even een dokter raadplegen.’’

Maar zitten er ook recepten tussen die wel degelijk bereid kunnen worden? ,,Van de chocolade met bacon zegt iedereen in mijn omgeving dat ze die nu ook wel gewoon zouden eten, hoewel ik chocolade zelf echt heel goor vind op een stukje bacon. De karamel met bloemkool was dan wel weer erg lekker.’’

Ode aan de eetbui

Zelf heeft de auteur geen kinderen. Daar is hij zich erg bewust van, net zoals het feit dat hij een man is. ,,Ik zal dus nooit kunnen ervaren hoe het is, maar ik schrijf er wel een boek over. Het onderwerp gaat vooral vrouwen aan. Ik wil niet dat mensen gaan denken: wie is hij nou weer om hier dan iets van te mogen vinden.’’

Het boek is achteraf gezien als het ware een ode aan de eetbuien, vertelt hij. ,,Cravings zijn iets waar zwangere vrouwen zich voor kunnen schamen. Mijn moeder gaf bijvoorbeeld schoorvoetend toe dat ze heel veel brie at toen ze zwanger was van mij. Maar het is heel natuurlijk en bijzonder. Misschien geeft het boek mensen een beetje rust als ze weten dat ze niet de enige zijn die bijvoorbeeld in het holst van de nacht M&M’s in een bak yoghurt gooien.’’