Als je weleens in het vliegtuig hebt gezeten, ben je vast niet onbekend met het fenomeen vliegtuigmaaltijd. De kans is vrij groot dat je er niet van hebt genoten. Is dat de schuld van de kok? Zeker niet. Er zijn namelijk veel factoren die ervoor zorgen dat je maaltijd in de lucht niet zo smaakt als op de grond. Lees hieronder welke factoren dat precies.
Dit is de reden waarom vliegtuigeten niet lekker is

Waar komt de maaltijd in een vliegtuig vandaan?
Er vliegt natuurlijk geen kok mee aan boord maar de vliegtuigmaaltijden worden gemaakt door een speciale vliegtuigcateraar. Met de tonnen aan ingrediënten maken zij maaltijden die moeten voldoen aan speciale eisen. Zo mogen de gerechten niet hoger zijn dan 3,2 centimeter en niet zwaarder dan 250 gram. Daarnaast moeten ze goed gekruid worden. Na het bereiden wordt het gerecht snel mogelijk afgekoeld om bacteriën of schimmels te voorkomen. Daarna worden de maaltijden bewaard in de koeling tot transport. Wanneer het tijd is om te eten warmt de flight attendant de maaltijden op.
Hoe werkt het klimaat in het vliegtuig?
Om beter te kunnen begrijpen waarom het eten in een vliegtuig anders smaakt, is het goed om te beseffen dat het klimaat aan boord anders is dan beneden op de grond. Om ervoor te zorgen er frisse lucht in het vliegtuig is, zuigt het vliegtuig buitenlucht naar binnen. Deze frisse lucht brengen ze op aangename temperatuur en wordt deze door ventilatoren verspreid. Deze verspreide frisse lucht is droog en er heerst een lage druk. Precies deze droge lucht heeft een aantal bijwerkingen.
Waarom vind je vliegtuigeten vies?
Door de verlaagde luchtdruk en lage luchtvochtigheid worden ontvangers van smaken in je mond minder oplettend. Het menselijk lichaam kent vijf primaire smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. De ontvangers in je mond geven een signaal af naar de hersenen en zij registreren welke smaak aanwezig is. Zo proef je bijvoorbeeld het verschil tussen zoet en zout. In het vliegtuig heb je 20% meer suiker nodig om een zoet signaal aan je hersenen af te geven en voor zout is dit zelfs 30%. Zuur proef je juist beter.
Niet alleen in je mond maar ook in je neus werken de ontvangers minder goed. Naast smaak heeft je reukvermogen ook invloed op je eten. Eten in het vliegtuig is vergelijkbaar met een verkoudheid. Je proeft dus veel minder. Ook heeft de luchtvochtigheid in de cabine invloed op de aanmaak van speeksel, daardoor is je mond droger. Ook dit is een reden waarom je minder proeft en het eten anders smaakt dan anders.
Minder lekker door achtergrondgeluiden
Niet alleen het andere klimaat, maar ook achtergrondgeluiden zorgen ervoor dat je lichaam anders reageert in het vliegtuig. De vliegtuigmotoren, huilende baby's en snurkende medepassagiers zijn geluiden die niet uiterst prettig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat je hierdoor minder goed zoet en zout kan proeven. Umami is echter een smaak die versterkt lijkt te worden onder vervelende geluidsomstandigheden.
Zo eet je wél lekker in het vliegtuig
Gelukkig zijn er een paar tips om toch lekker te eten in het vliegtuig die de moeite waard zijn om te proberen.
- Drink voldoende water: zorg dat je gehydrateerd blijft tijdens het vliegen. Het is daarom beter om alcohol te vermijden.
- Wees je bewust van de smaakveranderingen: zoals uitgelegd, proef je minder zout en zoet en meer zuur en umami. Pas hier je eet- en drinkgewoontes op aan.
- Kies je maaltijd zorgvuldig: kies voor een pikante of een sterk gekruide curry of andere gerechten die bekend staan om een sterke smaak. Blijf weg van witte sauzen, deze zullen alleen maar flauw zijn.
- Extra zout en peper: vraag om extra zout en peper als je maaltijd toch te flauw is.
- Noisecancelling koptelefoon: blokkeer alle vervelende geluiden tijdens het eten en draag een noisecancelling koptelefoon.
Ook interessant
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025