Voor het beoordelen van de mixen keek de Consumentenbond naar toegevoegde suikers, zout, de prijs en het gebruik van volkorenmeel. Er werden in totaal 59 kant-en-klaar-mixen met elkaar vergeleken, zowel in pak- als schudfles. 

Suikers en zout

Vier van de 59 kant-en-klaar-mixen bevat te veel suikers - dit suikerpercentage kan oplopen tot 16% van het geheel. Dit komt bovenop het vaak nog zoete beleg. 28 van de 59 mixen bevatten daarnaast meer dan 0,5 gram zout per 100 gram, iets wat ook wordt afgeraden. Vooral voor jonge kinderen. 

Een ander belangrijk gegeven is het gebruik van de term 'meergranen'. Dit is een loze term en zegt in wezen alleen dat er meerdere graansoorten worden gebruikt. Dit is niet hetzelfde als volkoren. Volkorenmeel bevat hele vezels die het gezonder maken. Meergranen kán volkorenmeel bevatten maar dit is geen regel.

Het gezondst

Welke het beste uit de test kwamen? Dat waren de enige drie mixen die volkorenmeel gebruiken en geen extra suikers. Op volgorde van prijs: Plus mix voor volkorenpannenkoeken, G'woon mix voor Pannenkoeken Volkoren en Koopmans pannenkoeken volkoren