Hoe rasp ik kaas het beste voor mijn pasta? Nog beter: bewapend met wát voor soort rasp moet je dit klusje klaren? Dat is afhankelijk van wat jij lekker vindt.

Er worden verschillende harde kazen gebruikt om over de pasta te raspen. De meest bekende soorten zijn parmigiano reggiano en pecorino romano. Behalve de kaas, is de soort rasp ook van belang voor jouw gerecht. 

De blokrasp:

Ooit naar je blokrasp gekeken en gedacht: 'Hè, wat een gekke, ronde uitstulpingen zitten er aan die ene kant'. Ja? Daarmee rasp je jouw kaas enorm fijn. Bijna poederig. Het is deze vorm kaas die het volgens experts geweldig doet in pasta's. De poederige kaas wordt binnen no-time opgenomen in de saus en maakt het een romig geheel.

Y-shiller:

Met een dunschiller, of y-schiller maak je 'kaasflakes'. Je weet wel, van die vlokken die je ook in verschillende salades vindt. Kies voor deze methode wanneer je het lekker vindt dat de kaas niet helemaal smelt, maar je 'm juist kunt opprikken met de pasta.

Microplane:

Dit is dé handrasp onder de raspen volgens professionele chefs. Een Microplane is een rasp waarmee je flinterdunne sliertjes kaas kunt raspen. Perfect voor elegante sliertjes pecorino of parmezaan op je pasta. Gebruik wel de 'grove' rasp, zodat de slierten niet samenklonteren op je warme pasta.