Laten we bij het begin beginnen: wat ís bolognesesaus? Ragù alla bolognese is een Italiaanse vleessaus die gemaakt wordt op basis van vlees, knapperige groenten, wijn en tomaten (al werden deze pas jaren later toegevoegd aan het authentieke recept). Het is dus een vleessaus met tomaten, en níet een tomatensaus met vlees. Hier lees je er alles over.

Ragù alla bolognese vergt geduld

Authentieke ragù alla bolognese duurt uren (of zelfs een dag!) om te maken. Dit omdat alle ingrediënten rustig moet sudderen zodat ze optimaal hun smaken afgeven. De saus staat erom bekend om de volgende dag beter te smaken. Daarom is het niet uitzonderlijk dat Italiaanse oma's de saus vaak een dag laten rusten voor ze het opdienen.

Er is dus wat tijd en geduld vereist voor een authentieke bolognesesaus. En precies dat missen we vaak in Nederland. Dus grijpen we massaal naar de kant-en-klare pastasaus. Maar in hoeverre komt deze overeen met het authentieke recept? Dat zocht de consumentenbond uit. 

Tomaat-vleesratio

Hoewel de fabrikanten met koeienletters termen als 'volgens Italiaans recept’ gebruiken, lijkt dit in 17 van de 18 gevallen een loze term. Maar één van de 18 pastasauzen komt in de buurt van een authentieke ragù alla bolognese. De rest bevat te weinig vlees en te veel extra toevoegingen.

Wat er dan wel inzit? Vooral erg veel tomaat. Geen echte bolognesesaus dus. Wél maakt dit de saus een stuk gezonder dan het authentieke recept. Doordat er weinig vlees inzit bevatten de kant-en-klaar sauzen weinig verzadigd vet. Met de smaak- en het zoutgehalte is het trouwens wel goed gesteld. 

De winnaar

Een panel van 62 pastafanaten kozen uiteindelijk voor de Bertolli pastasaus als favoriet met een gemiddelde score van 7,7 . Deze saus stak er met kop en schouders bovenuit op smaak. Verder werd de saus getest op zoutgehalte, dierenwelzijn, leesbaarheid van het etiket, verzadigd vet en prijs. Benieuwd naar alle resultaten? Die lees in je in het rapport van de Consumentenbond.

Niet onder de indruk van een 7,7 en wil je het nu zelf proberen? Hier verklapt 24Kitchen-chef Rudolph van Veen hoe je zelf zo'n bolognesesaus maakt