Het Kleine Feest
Als afsluiting van de vastenmaand vieren moslims het Suikerfeest of het Kleine Feest, dat dit jaar op 28 of 29 juli valt. Pas dan mag er weer overdag worden gegeten en gedronken en dat wordt dan ook uitgebreid gevierd met (onder andere) allerlei lekkernijen.

De mooiste maand van het jaar
Ook al is het een zware maand, de ramadan is een tijd waar veel moslims het hele jaar naar uitkijken, zo vertelde chef Mounir vorig jaar al: “Ik voel me krachtig en sterk tijdens de ramadan, zowel fysiek als mentaal. Tijdens de maand ramadan stel je echt prioriteiten. Je legt de focus op belangrijke zaken. Je bent meer thuis en omringd door familie en vrienden. Voor mij is dat ontzettend belangrijk.”

Eten in de vastentijd
Het klinkt tegenstrijdig, maar eten is wel degelijk een belangrijk onderdeel van de ramadan. Mounir legt uit: “Juist door te vasten, word je je bewust van wat je eet. Vasten is niet alleen onthouding: het is ook reiniging. Het lichaam dwingt je na te denken over wat je eet, anders raakt het overstuur.” Omdat tijdens deze vastenmaand alleen gegeten wordt als de zon onder is, is dat een extra bijzonder moment. Vaak wordt dit dan ook gedeeld met vrienden of familie. Ga tijdens de ramadan extra bewust om met wat je eet en drinkt, zowel net na zonsondergang als vlak voor zonsopkomst. De recepten van Mounir lenen zich hier uitstekend voor.


Zerhzerh (Marokkaanse drank)

Gevulde kibbeh met charmilla

Perfect ontbijt voor zonsopkomst