Hulpmiddelen
Dit heb je nodig voor perfect schone vaat:

  • Nylon spons of plantaardige spons (speciaal voor glazen, borden, geëmailleerde schotels, antiaanbakpannen en aluminium voorwerpen);
  • Schuurspons (alleen voor onbehandelde, stevige metalen potten en pannen);
  • Flessenborstel (handig voor flessen, vazen en kannen met een kleine opening);
  • Theedoek van natuurlijke vezels (om streeploos af te drogen);
  • Afwasmiddel;

 

Tip: van geconcentreerd kwaliteitsafwasmiddel heb je maar enkele druppels per keer nodig. Zo gaat je fles gerust twee keer zo lang mee!

 

Volgorde
Een goede voorbereiding is het halve werk, zo ook met de afwas. Zet aan de ene kant een droogrek met genoeg ruimte voor je vaat en aan de andere kant je afwas. Maak dan je sopje met warm water (let op: maak het water niet té heet, zodat jij niet je handen verbrandt en je vaat beschadigt). Voeg terwijl het water stroomt een paar druppels afwasmiddel toe. Een paar druppels is genoeg om je vaat schoon te krijgen dus dat bespaart geld! Zet de vaat op de juiste volgorde: eerst de glazen en het bestek, dan de borden en op het laatst de potten en pannen.

Schuimtip: knijp een aantal keer de spons boven de wasbak, dit creeërt meer schuim.

Heldere glazen
Je begint je afwas met de glazen, omdat het water dan het warmst en zuiverst is. Voor een extra helder resultaat, kun je de schone glazen omdraaien zodat het water eraf druipt en de glazen dan met een stofvrije theedoek droogwrijven.

Zien je glazen er troebel uit? Los het op door je glazen van tijd tot tijd schoon te wrijven met witte wijnazijn. Je hoeft ze niet na te spoelen, want azijn verdampt vanzelf.

Speciale verzorging: gietijzer & pannen
Zitten er aangekoekte etensresten in je pan die je moeilijk verwijderd krijgt? Er bestaan speciale afwasmiddelen die hardnekkige etensresten losweken in 10 minuten. Je hebt zeep nodig om aangekoekt voedsel te verwijderen en vet op te lossen, maar er wordt gezegd dat sop je gietijzeren pannen kan beschadigen. Je kunt rustig zeep gebruiken om je gietijzeren pannen schoon te maken, let erop dat je het schoonmaakmiddel helemaal wegspoelt onder een lopende kraan.

Gietijzer roest snel, dus droog het meteen af met keukenrol om roestvlekken op je theedoeken te voorkomen.

Kristal, porselein en zilverwerk
Deze drie producten zijn erg kwetsbaar, stapel ze voorzichtig in de gootsteen. Let eventueel een handdoek eronder voor extra bescherming. Deze drie producten behandel je allemaal extra voorzichtig: kristal kan niet tegen hitte, dus warm tot lauw water is genoeg om af te wassen; porselein kan je beter niet laten weken, omdat het poreus is en er dan water onder het glazuur kan komen en zilverwerk kan je beter ook niet laten weken, was het direct na de glazen af en spoel het sop eraf. Gebruik voor deze kostbare stukken een zachte spons en absoluut geen schuurmiddelen. Gebruik je vingernagel om een restje wat blijft kleven eraf te krabben.

Verzorg je handen
Doe ringen en armbanden af voor je afwast. Zo vermijd je dat er water blijft zitten tussen je sieraden en je vingers. Voor mooiere, zachtere handen tijdens het afwassen, zijn er speciale milde afwasmiddelen. Droog je handen na het afwassen voorzichtig goed af met een zachte handdoek.

Dit artikel is in samenwerking met Dreft gemaakt.