Dit artikel is geschreven door Annemiek. Als health blogger voor Puurfiguur.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

1. Eet vers en onbewerkt

Verse, onbewerkte voedingsmiddelen bevatten voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Voorbeelden van verse en onbewerkte voedingsmiddelen zijn groenten en fruit van de versafdeling, vlees van de slager en vis van de markt.

Ook rauwe noten, zaden en pitten en ongesuikerde zuidvruchten voeden je lichaam met gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Je maakt er bovendien de lekkerste gerechten mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van geroosterde ossenhaas met vijgensalade en balsamicosaus?

2. Zorg voor voldoende vezels

Vezels helpen op twee manieren om je spijsvertering op gang te houden. Onoplosbare vezels activeren je darmen en oplosbare vezels werken als een soort spons. Ze absorberen vocht en zorgen er op deze manier voor dat je ontlasting zacht blijft. Zo kan deze gemakkelijk door je spijsverteringskanaal bewegen en blijft je spijsvertering op gang.

Volgens de Gezondheidsraad hebben we 30-40 gram vezels per dag nodig. Dat lijkt weinig, maar veel mensen krijgen deze hoeveelheid niet binnen. Toch zijn er tal van gerechten waarmee je op een dag gemakkelijk aan de benodigde hoeveelheid vezels komt. Denk aan havermout als ontbijt, salade als lunch en veel groenten op je bord tijdens het avondeten.

3. Voeg gezonde vetten toe aan je maaltijd

Gezonde vetten, zoals omega 3, dragen bij aan een goede darmgezondheid en helpen bij de opname van voedingsstoffen uit je voeding. Denk aan vetoplosbare vitamines als vitamine A en D.

Gezonde vetten vind je in vette vis, avocado en extra vierge olijfolie. Voeg deze dus rijkelijk aan je eetpatroon toe. Maak bijvoorbeeld eens deze lekkere visschotel met vette vis als ansjovis, sardine, makreel en zalm.

4. Eet niet voor het slapengaan

Het klinkt gek, maar overdag helpt de zwaartekracht om je spijsvertering op gang te houden. Het gaat dan immers in de juiste richting: van boven naar onder. Zodra je gaat liggen, profiteer je niet meer van dit effect op je spijsvertering.

Eet daarom niet ’s avonds laat nog een zware maaltijd, want dan hebben je darmen het zwaar. Een lichte snack kan natuurlijk wel. Je hoeft immers niet met honger naar bed te gaan. Voorbeelden van lichte snacks zijn paprikareepjes, komkommerschijfjes of cherrytomaatjes.

5. Drink zo’n 1,5 liter water

Door voldoende te drinken, zorg je ervoor dat de oplosbare vezels in je voeding precies die hoeveelheid vocht kunnen opnamen om voor zachte ontlasting te zorgen. De Gezondheidsraad adviseert om ongeveer 1,5 liter water per dag te drinken. In de zomer, een warm land of als je sport, heb je meer vocht nodig.

Naast water kun je ook soep en vochtrijke groenten en fruit eten om voldoende vocht binnen te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:

Als je graag een kopje koffie of zwarte thee drinkt, neem er dan een glas water bij. De cafeïne in deze dranken werken namelijk vochtafdrijvend. In kruidenthee zit geen cafeïne, dus dit kun je prima drinken in plaats van water.

Wil je wel weer eens wat anders dan water of kruidenthee, maak dan fruitwater. Voeg hiervoor schijfjes citroen, sinaasappel of andere fruitsoorten als blauwe bessen en aardbeien aan je water toe aan water toe.

Ook verse gember, kurkuma en munt geven het water een lekkere smaak. Het enige dat je hoeft te doen, is deze specerijen aan het water toevoegen en dit even te laten ‘trekken’. Dan kun je genieten van een kruidig of fruitig drankje.