Kooktips

Mini moestuin in een eitje

Het voorjaar is hét moment om te beginnen met een moestuin. De eerste stap is het laten ontkiemen van zaadjes. Het ontkiemen kan in speciale kleine potjes, maar het kan ook in schoongemaakte lege eierschalen. Dat scheelt geld, afval en het ziet er vrolijk uit. Een leuk project voor kinderen, dat goed laat zien wat je met een beetje liefde, aandacht, (zon)licht en water kunt laten groeien.

Tip: Als je nu begint met het zaaien van bijvoorbeeld tuinkers, is de kans groot dat je met Pasen de tuinkers kunt oogsten.

Benodigdheden

  • punaises
  • eieren in kartonnen doos
  • mes
  • aarde
  • zaadjes van groente of fruit naar keuze

Prik in de bolle kant (de onderkant) van elk ei een gaatje met een punaise. Tik met een klein mesje voorzichtig de top van de eieren. Leeg de eierschalen in een kom en bak of kook hier lekkere gerechten van. Zet de eierschalen met de open kant naar beneden in een bakblik en zet circa 4 minuten in een op 170 °C voorverwarmde oven om ze schoon te maken. Laat de schalen volledig afkoelen en zet ze daarna met de open kant naar boven in de kartonnen doos. Vul de schalen voor ongeveer de helft met aarde, stop in elk dopje een zaadje en bedek dat met wat aarde. Maak de aarde vochtig en zet op een lichte plek (niet in direct zonlicht). Check twee keer per dag of de aarde vochtig genoeg is. Als je plantje groot genoeg is, kun je de plantjes met eierschaal overpotten in de grond in de tuin of in een bloempot. Breek de eierschaal wel een beetje in de aarde, zodat de wortels de ruimte hebben om door te groeien.

Perfect bereide eieren? Bekijk onze tips

Meer in je moestuin? Lees hier meer over welke producten je zelf kunt laten groeien