De basis van koken

Van burgerbun tot macaron: zo wordt eten zwart gekleurd

Heb jij het al gespot? Onze favoriete snacks als macarons, softijs, hamburgers, pasta, taart, koffie en zelfs sapjes… In een gitzwarte kleur. Even drie keer met je ogen knipperen, maar je ziet het goed! Of het er aantrekkelijk uitziet zijn de meningen over verdeeld, maar bijzonder is het in elk geval.

Niet opzoek naar zwart, maar wél opzoek naar andere kleurtjes om je eten mee te kleuren? Lees hier meer over natuurlijke kleurstoffen!

Waarmee wordt eten zwart gekleurd?

Grote kans dat je zwart eten niet meteen associeert met gezond. Een zwart verbrande maaltijd kunnen we immers beter laten staan. Toch is deze nieuwe trend niet zo schadelijk als het zwart van verbrand eten. Het eten wordt namelijk gekleurd met actieve kool, of wel noritpoeder (ja, je weet wel... Van het bekende medicijn).

Actieve kool is een verbrandingsproduct van een plantaardig materiaal zoals kokosschil. Het bevat geen giftige stoffen, in tegenstelling tot houtskool uit de openhaard of van de barbecue, dat kan je beter niet gebruiken om je eten mee te kleuren… Maar geen zorgen, ook voor actieve kool hoef je niet ver te zoeken! Dit is gewoon bij de apotheek verkrijgbaar.

Actieve kool geeft geen extra smaak aan het gerecht en kan dus verder ook absoluut geen kwaad. Sla je de houtskool om mee te koken en bakken toch liever over? Er is een alternatief om jouw gerechten pikzwart te kleuren: inktvisinkt. Ook dit heeft weinig smaak, maar geeft wél de mooie zwarte kleur. En dat is precies wat we willen!

Nu ook zelf aan de slag? Hidde de Brabander maakt zwarte meringue met houtskool of probeer deze ravioli met inktvisinkt.