De basis van koken

Cashewnoot

Een cashewnoot is het zaad van de cashewstruik/ -boom. De noot groeit aan de cashew-appel en is verwant aan pistache en mango. Een cashewnoot bevat de giftige stoffen cardol en anacardzuur. Deze stoffen kunnen ernstige huidirritaties en hartkloppingen veroorzaken. Als geneesmiddel wordt cardol dan ook toegepast voor het bestrijden van hartritmestoornissen. Door de cashewnoot te frituren of te roosteren wordt deze stof omgezet in een onschadelijke stof en is de cashewnoot eetbaar.
 

     

    De olie van de schil van de cashewnoot wordt door Indianen gebruikt tegen wratten. De olie kan ook worden gebruikt om hout te beschermen tegen termieten. Verder dient het als industrieolie voor de fabricage van verf, lak en lijm.

    De cashew-appel is een schijnvrucht (de cashewnoot is de eigenlijke vrucht) van vijf à tien centimeter groot en is geel of rood. De appel is zacht, zoet, bevat veel vitamine C is in rijpe toestand direct eetbaar en kan verwerkt worden in sap, siroop, wijn en azijn.

    Hieronder een aantal heerlijke recepten met cashewnoten: