De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

gebakken rijst met gerookte kip

Wokken op woensdag! In de Brigade maakt Perry samen met Fred van Leer deze gebakken rijst met gerookte kip. Dat verrassende ingrediënt geeft net die extra heerlijk hartige smaak.

20 min voorbereidingstijd
Gebakken rijst met gerookte kip

Een recept van

Perry de Man

Perry de Man Brigade

"Fred wokt altijd omdat het supermakkelijk is en stiekem ook een beetje uit gemak. Ik ga daarom een wat spannendere variant van zijn dagelijks kostje maken. En een recept voor zelfgemaakte sambal omdat hij daar zo van houdt."

Bereidingswijze

Gebakken rijst met gerookte kip

  1. Spoel de rijst af onder koud water tot het water helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.  

    Stort de rijst na het koken uit in een ovenschaal om te laten stomen. Zo voorkom je klonten in de gebakken rijst.

  2. Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de gerookte kipfilet in blokjes. Dop de doperwten. Snijd de sperziebonen en bimi in stukjes.

    Vervang dan de gerookte kip voor tempeh, vegetarisch gehakt of gerookte tofu.

  3. Verhit een scheut olie in een wok. Fruit de ui, knoflook en gember 3 à 4 minuten. Voeg de doperwten, bimi, sperziebonen en kip toe en roerbak 5 minuten.

    Laat de groenten af en toe even rusten in de pan in plaats van constant te roeren. Zo laat je ze karamelliseren (maillard-effect) en komen de smaken van de groenten beter tot hun recht.

  4. Voeg de gekookte rijst en de sojasaus of oestersaus toe. Roerbak nog 4 minuten.

  5. Maak een kuiltje in het midden, breek de eieren erin en roerbak alles tot de eieren zijn gestold (ca. 3 minuten).

  6. Schep de gebakken rijst op de borden en garneer met de sambal naar smaak.

Snelle sambal

  1. Pel de ui en knoflook en schil de gember. Snijd de peper in grove stukken. 

  2. Doe de ui, rode peper, knoflook en gember in de keukenmachine en maal fijn.  

  3. Verhit wat olie in een koekenpan en fruit het mengsel kort aan. Voeg dan de suiker toe en bak even mee tot het licht karamelliseert. 

    Zelfgemaakte sambal bak je voor de smaak en om het scherpe randje er een beetje af te halen.

  4. Laat helemaal afkoelen en giet in een schone en droge pot.

In de Brigade maakt een top team van 24Kitchen-chefs de meest verrassende gerechten. Laat je inspireren door de allerlekkerste recepten van oude bekenden en nieuwe gezichten van de culinaire zender.

De Brigade

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Die sambal is echt goddelijk lekker! Bedankt Perry!
Robbert Dieperink
28-06-2025

Ook lekker