Hoe kun je het beste marineren? 

Marineren doe je het beste door de ingrediënten in een afsluitbare zak of schaal te mengen, zodat de marinade goed rondom het voedsel komt. Laat het intrekken in de koelkast, afhankelijk van het soort vlees, vis of groente. Keer halverwege om en dep het overtollige vocht af vóór het bakken of grillen voor een mooie korst.

Hoe lang moet je vlees laten marineren?

Het belangrijkste onderdeel van marineren is tijd. En specifieker: geduld. Geef het vlees zeker een paar uur om de smaken uit de marinade op te nemen. Het beste is het vlees de dag voor het barbecueën te marineren zodat de marinade zijn werk kan doen.

Let wel: door lang marineren kunnen sommige smaken gaan domineren. Zou je bijvoorbeeld 1 hele citroen gebruiken voor een marinade die een paar uur moet zitten? Gebruik dan een halve citroen voor 24 uur. Anders zal de zure smaak overheersen. 

Wat is de basis van marinade?

Een marinade bestaat uit vet (zoals olie), zuur (zoals citroensap of azijn) en smaakmakers (zoals kruiden, knoflook of mosterd). Deze combinatie zorgt voor malsheid en extra smaak in vlees, vis of groenten.

Marinade maken voor varkensvlees

Je kunt eindeloos variëren met smaken, maar een fijne marinade voor zoet-pittig varkensvlees bestaat uit olijfolie, sojasaus, honing, mosterd, paprikapoeder en knoflook. Meng de ingrediënten goed en laat het vlees minimaal een uur marineren.

Marinade maken voor rundvlees

Voor mediterraans rundvlees maak je een marinade met met olijfolie, citroensap, knoflook, verse tijm, rozemarijn en een beetje oregano. Voeg wat grof zeezout en versgemalen peper toe en laat het vlees minstens twee uur marineren.

Meer inspiratie? Probeer deze marinaderecepten

1. Saté-marinade

We trappen af met de bekendste marinade. Die van de Aziatische saté. Deze maak je door ketjap manis, sambal en limoen te mengen. Voeg eventueel een snufje suiker en knoflook toe voor de smaak.

Miniatuur

2. Tandoori-marinade

Deze marinade wordt vooral gebruikt voor kip. Hier komen flink wat kruiden aan te pas, maar de smaak is dan ook geweldig. Wij hebben een recept en video voor je. 

Miniatuur

3. Rozemarijn-paprika-marinade

Bij deze marinade wordt rundvlees gebruikt, maar dit recept kan evenwel gebruikt worden om varkenshaas in te marineren. Voor deze Zuid-Europese marinade heb je enkel 4 ingrediënten nodig: suiker, mosterdpoeder, (gerookte)paprikapoeder en knoflookpoeder. 

Miniatuur

4. Kebab-marinade

Kebab is meer dan wat je tussen je broodje propt met een kwak knoflook na het uitgaan. Deze spiesen uit het Midden-Oosten zijn heerlijk op de barbecue. Hiervoor gebruik je geurige specerijen: komijnzaad, anijszaad, venkelzaad en kurkuma.

Miniatuur

5. Ras el hanout-koriander-marinade

Deze is voor de korianderliefhebbers! De wetenschappelijke reden waarom velen géén fan zijn van koriander, lees je in dit artikel. Maar dat terzijde: zie hier het recept voor een heerlijke marinade op basis van Ras el hanout, koriander en knoflook. Tip van de chef: begin op tijd met marineren.

Miniatuur