Slowcooker recepten
Slowcooker recepten lijken in populariteit door het dak te gaan. Logisch als je je bedenkt dat de smaken door zo’n slowcooker helemaal tot z’n recht komen en jij ‘s avonds nagenoeg meteen kunt aanschuiven, want je eten is al klaar zodra je thuiskomt. En het heeft nog meer voordelen ook.
Slowcooker recepten
Het principe van een slowcooker: je knikkert alle ingrediënten erin, je zet hem aan, de inhoud van de pan gaart langzaam een paar uur lang en tegen etenstijd is het gerecht klaar. Vooral voor de bereiding van stoofvlees zit je met slowcooking goed. Dan geldt: hoe langer de gerechten bij gematigde hitte stoven, hoe malser het vlees. Sommige gerechten kun je wel 4 tot 6 uur garen. In de slowcooker maak de dus gerechten die geschikt zijn om de stoven en sudderen. Slowcooker recepten met kip en met rundvlees zijn hier perfect voor.
Eigenlijk kun je heel veel stoofpotjes gewoon inzetten voor in dit apparaat. Wanneer je in het recept het vlees eerst moet aanbakken, dan kun je dit in een slowcooker met grillstand doen of gewoon in een pan. Is alles aangebakken, dan kun je alle ingrediënten samenvoegen in de slowcooker.
Een slowcooker is populair omdat het zo lekker makkelijk is en nog gezondheidsvoordelen heeft ook. Zo hoef je niet je aandacht erbij te houden. Je hoeft er niet bij te blijven, dus ondertussen kun jij je aandacht ergens anders op storten. Op werk bijvoorbeeld. Of een bingewatch-sessie op 24Kitchen - we noemen maar wat. En het allerbelangrijkst: de smaak. Doordat het uren heeft opgestaan trekken de smaken in elkaar, vermenigvuldigen ze en komen ze beter tot hun recht.
Bij slowcooker recepten met peulvruchten kun je het best voorgekookte peulvruchten er als laatst bij gooien, zodat ze niet kapot koken. Werk je liever met gedroogde peulvruchten? Kook die dan ook voor, voordat ze de slowcooker in gaan. Dan bereiken ze namelijk de temperaturen van 100 °C, waarbij het stofje fytohemagglutonine, dat in peulvruchten voorkomt, onschadelijk wordt. Ook groenten kun je er later aan toevoegen als je wilt dat ze wat meer structuur behouden en niet tot pap koken - wat soms juist gewenst kan zijn natuurlijk.
Slowcooker recepten rundvlees
Het provencaals stoofvlees uit de oven met easy peasy brood is ook z’n stoofgerecht dat je heel goed in de slowcooker kunt bereiden. Voordat je de ingrediënten in de slowcooker doet, bak je het rundvlees eerst even aan, totdat het helemaal rondom een kleurtje heeft gekregen. Wanneer je die mijlpaal hebt bereikt voeg je de spekblokjes aan het vlees toe en laat je het geheel even bakken. Na deze stap, is het tijd om over te stappen op de slowcooker. Tenzij je een braadfunctie op jouw slowcooker hebt, dan kun je die gebruikten voor het bakken van het rundvlees en kun je nu de slowcooker op de slowcooker-stand zetten. Zet de slowcooker een lage stand en zet het zes en een half uur op.