Bodem
- Knapperige bodem? Bekleed een bakvorm met bakpapier en bestrooi het met een laagje paneermeel voordat je de bodem erin doet. Dit laagje neemt het vocht op uit de vulling. Minder kans op een sompige bodem!
- Sommige ingrediënten, zoals spinazie en champignons, houden net iets meer vocht vast dan andere. Laat zulke ingrediënten even uitlekken na het bakken. Of gebruik een keukenpapiertje om het overtollige vocht weg te nemen. Zo voorkom je dat de bodem van je quiche zacht is.
- Een andere manier om je bodem lekker krokant te krijgen is door de bodem 15 tot 20 minuten blind te bakken. Dat wil zeggen dat je de bodem bedekt met een bakpapiertje waarop je bakbonen (of droge rijst) strooit. Het gewicht van de bonen zorgt ervoor dat je bodem knapperig is en niet omhoog bubbelt. Daarna voeg je de vulling toe en bak je de quiche verder af.
- Bladerdeeg wordt vaak gebruikt als een snelle quichebodem, maar probeer ook eens hartig taartdeeg, filodeeg of zelfs croissantdeeg voor een knapperige onderkant.
Lekker om te maken: quiche met zalm en broccoli >
Dieetwensen
- Quiche vermijden als je de kilo's let? Welnee! Er zijn genoeg middelen om een slanke quiche te maken.
- Maak er bijvoorbeeld een zonder korst. Of juist een met een korst van zoete aardappel. Hüttenkäse is laag in calorieën en past dan perfect in de vulling.
- Een veganistische quiche maak je simpelweg door een aantal ingrediënten te vervangen. Vervang het ei en room voor tofu, plantaardige kookroom of kikkererwtenmeel. Kikkererwtenmeel met water lijkt qua substantie op ei. Het wordt vaak gebruikt als vervanger voor ei in een omelet of roerei.
- Een glutenvrije quiche maak je makkelijk met kant-en-klare glutenvrije bladerdeeg. Maar het natuurlijk ook mogelijk om te experimenteren met allerlei soorten meel, zoals amandelmeel of boekweitmeel. En klaar is quiche!
Lees ook: Glutenvrije pompoenquiche uit mijn eigen moestuin >