In Dish is Europe neemt 24Kitchen-chef Miljuschka je mee op reis naar de beste hotspots van verschillende Europese steden. In deze aflevering staat Valencia in de schijnwerpers. ¡Que aproveche!
Dit zijn de 12 lekkerste food-hotspots van Valencia volgens Miljuschka

Valencia ligt in het zuidoosten van Spanje aan de Middellandse Zee. Het is de geboortegrond van paella, je plukt de sinaasappels zo van de bomen, en er zijn talloze zoete snacks. Je kunt hier ongelofelijk lekker eten. Dit zijn de 12 hotspots die je niet mag missen volgens Miljuschka.
1. Horchateria Daniel
“Ze maken hier al sinds 1949 heerlijke zoete lekkernijen. Je moet beginnen met een glas horchata, oftewel tijgernotenmelk. Het is een eeuwenoude lokale specialiteit, die is te vergelijken met een zoete amandelmelk. Ook kun je hier fartons proberen. Dit zijn soort van langwerpige zoete broodjes. Deze kun je eventueel dippen in de horchata.”
2. Central Bar
“Central Bar is te vinden in Mercat Central, de grootste markt van Europa. De chef is een MICHELIN-sterrenchef, dus alle hapjes hebben net even een speciale twist. Je kunt hier bijvoorbeeld gefrituurde artisjokken met feta of gehaktballen met pinda’s proberen."
3. Jamón
“Even verderop op de markt kun je jamón proberen. Dit wordt gezien als de beste ham van Spanje. Er zit aardig wat vet doorheen, maar deze mag je er zeker niet uithalen. Het barst namelijk van de smaak."
4. Naranja con chocolat
“Valencia wordt ook weleens de sinaasappelstad genoemd. Op de markt kan je naranja con chocolate proberen. Dit is een sinaasappel die met schil wordt gekookt in suikerwater en daarna gedipt in chocolade. Het is lekker zoet, maar ook een beetje bitter."
5. De vismarkt
“De vismarkt heeft zijn eigen sectie in Mercat Central. Hier zie je allemaal mensen oesters en zee-egels eten. Het is echt pure luxe.”
6. Tasca Angel
“Een tasca is een Spaanse bar waar vaak lichte maaltijden worden geserveerd. Tasca Angel is één van de oudste in Valencia. Ze staan bekend om hun gegrilde sardientjes, maar je kunt hier ook gestoofde paling met aardappel of lamsnek eten. Ze hebben hier een hele kleine keuken, maar de kwaliteit is ongekend.”
7. Casa Montaña
“Dit is de oudste tapasbar van Valencia. Ze bestaan al sinds 1836. Spaanser dan dit krijg je het niet. Het was ooit een drankwinkel, dus je moet zeker de vermout proberen. Voor het eten heb je heel veel keus. Je kunt bijvoorbeeld de michirones proberen. Dit zijn tuinbonen die worden gekookt in het vet van de jamón ibérico.”
8. Parque Natural de la Albufera
“Net even buiten Valencia vind je het Parque Natural de la Albufera. Dit is een nationaal park met prachtige rijstvelden en een lagune. Je kunt hier een boottochtje maken terwijl je geniet van de zonsondergang. Natuurlijk met een glaasje wijn en een bordje heerlijke Spaanse ham en kaas.”
9. Barraca Toni Montoliu
“Rondom de stad vind je overal vruchtbare grond. Daar wordt van alles verbouwd, maar vooral rijst. Dit is het hoofdingrediënt voor paella. De paella bevat onder andere kip, konijn en slakkeni. Het bereiden ervan vraagt veel geduld, maar dan heb je ook wel wat.”
10. El Contraste
“Churros ontstonden als snack voor herders die langs de handelsroutes trokken. Zij hadden een snack nodig met veel calorieën en die snel te maken was. En voor de churros heb je alleen maar een pannetje, olie en een paar ingrediënten nodig. Tegenwoordig krijg je er ook een dikke chocolademelk bij waar je de churros in dipt. Hoe dan ook: deze soort van langwerpige oliebol uit Spanje is verrukelijk.”
11. Horchateria el Collado
“De buñuelo is de Spaanse variant van de donut. Deze eet je net zoals de churros met dikke chocolademelk. Ze zijn lekker knapperig en perfect als tussendoortje."
12. Cafe de las Horas
“De specialiteit van dit restaurant is agua de Valencia. Dit drankje bestaat uit een mix van vodka, sinaasappelsap en cava. Sinaasappels zijn vrijwel het wapen van Valencia. Overal waar je kijkt, zie je sinaasappelbomen.”
Ben jij je route al aan het uitstippelen? Er valt nog veel meer te ontdekken in Valencia. Deze en meer tips vind je hier: Valencia 🇪🇸 - Dish is Europe! · Dish
Meer reistips? Kijk elke zaterdag om 21.00 naar Dish is Europe op 24Kitchen
Ook interessant
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
- Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam