Stralende citroentaart

5
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
150 minuten totale tijd

Pistachejaconde
Verwarm de oven voor op 220 ºC.
Smelt de boter. Maal de pistachepitten met de helft van de helft van de suiker fijn. Meng de pistachemassa met het ei en roer goed door. Klop het eiwit met de rest van de suiker tot een stevig schuim en spatel door het beslag. Spatel de boter, de bloem en de matchathee door het beslag. Strijk het beslag circa 3 millimeter dik uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pistachejaconde in circa 8 minuten gaar.

Melkchocolade praline
Breng de room aan de kook en los de melkchocolade erin op. Voeg de hazelnootpasta en de boter toe en roer nog eens goed door. Karamelliseer de suiker en meng de hazelnoten erdoor. Lepel de hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afkoelen. Maal de hazelnoten tot nougatine. Meng de nougatine door de ganache. Steek uit de pistachejaconde twee cirkels van 15 centimeter. Snijd een reep van 3 centimeter. Leg een vel plastic in de taart ring en zet de reep jaconde tegen de rand aan. Leg in het midden een cirkel jaconde. Spuit op de bodem een laag melkchocolade praline. Verdeel daarover een laag abrikozenjam en dek af de andere plak pistache jaconde.

Citroenbavarois
Breng de melk aan de kook. Week de gelatine in een kom met ruim koud water. Klop de eidooiers en suiker schuimig, pers de citroen uit en voeg het sap toe. Schenk de kokende melk erop. Schenk de crème terug in de pan en laat op laag vuur binden zonder dat het kookt. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en los de gelatine op in de crème en laat de crème afkoelen. Klop de room tot yoghurt dikte en spatel door de crème. Schenk de citroenbavarois in de taart en laat minstens 2 uur opstijven in de vriezer.

Breng de abrikozenjam met een scheutje water en de kurkuma aan de kook. Laat afkoelen en bestrijk de taart ermee. Haal de taart uit de ring, verwijder het plastic en laat de taart ontdooien. Garneer de taart met een takje aalbesjes.

Ingredienten

1
Porties

Pistachejaconde

  • 50 g boter
  • 115 g pistachepitten
  • 130 g suiker
  • 3 eieren
  • 100 g eiwit
  • 25 g bloem
  • 1 el matchathee in poedervorm

Melkchocolade praline

  • 50 g pure chocolade
  • 100 ml room
  • 1 el hazelnootpasta
  • 1 el boter
  • 25 g suiker
  • 25 g hazelnoten

Citroenbavarois

  • 250 ml melk
  • 3 blaadjes gelatine
  • 3 eidooiers
  • 50 g suiker
  • 1 citroen
  • 150 g slagroom

Extra nodig

  • bakpapier
  • bakplaat
  • 1 taartring van 15 cm doorsnede en 5 cm hoog
  • plastic vel
  • 3 el abrikozenjam
  • 1 tl kurkuma
  • 1 takje aalbessen
Geef je waardering
5