Sticky toffee pudding met vijgen en gember

20
Gemiddeld
Sticky toffee pudding met vijgen en gember

Bereidingswijze

2 uur en 30 minuten totale tijd
Cake
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in. Doe de dadels in een hittebestendige kom en giet de thee erover. Bedek met huishoudfolie en zet apart.

Roer in een kom de boter en suiker met een snuf zout circa 5 minuten door. Voeg het eerste ei toe samen met een beetje bloem en roer met een houten lepel door. Voeg vervolgens het tweede ei toe, weer een beetje bloem, plus het gemberpoeder. Roer door en voeg vervolgens de vijgen, de rest van de bloem en het zuiveringszout toe. Voeg als laatste de dadels en gekonfijte gember door en roer voorzichtig door.

Schenk het beslag in de cakevorm. Bak de cake circa 1 uur onderin de oven, zonder tussendoor de oven te openen. Laat in de vorm afkoelen.

Toffee
Verwarm alle ingrediënten in een steelpan tot de boter helemaal gesmolten is. Laat circa 4 minuten goed doorkoken zonder te roeren. Zet het vuur lager als het mengsel dreigt over te koken. Roer van het vuur af nog even goed door.

Schenk de helft van de saus over de cake, bewaar de rest om bij individuele plakken te serveren. Lekker met een bolletje vanillesaus.

Ingredienten

1
Porties

Cakebeslag

  • 1 kop sterke Engelse thee
  • 125 g gezouten boter
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 225 g bloem
  • 2 tl gemberpoeder
  • 200 g suikerstroop of melasse
  • 6 vijgen
  • 1 tl baking soda of zuiveringszout
  • 150 g dadels
  • 70 g gekonfijte gember

Toffeesaus

  • 250 g boter
  • 1 snufje zout
  • 200 g golden syrup of stroop
  • 250 ml slagroom
  • 1 el suikerstroop of melasse

Extra nodig

  • springvorm van 20 cm doorsnede
  • huishoudfolie
Geef je waardering
20