Snoepkrans

3
Gemiddeld

Bereidingswijze

2 uur kooktijd
3 uur totale tijd

Krans
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Kneed vanillemerg, boter, ei, suiker, speculaaskruiden en het gistmengsel in het kuiltje door elkaar en meng er beetje bij beetje de bloem door. Kneed tot een soepele deegbal. Bestuif het deeg met bloem en laat circa 1 uur afgedekt rijzen.

Vulling
Schil en snijd de winterpeen in grove stukjes. Maal de winterpeen, abrikozen, kaneelpoeder tot een fijne massa. Voeg de honing toe en maal goed door.

Verwarm de oven voor op 220 ºC. Bestuif het werkblad met bloem en druk voorzichtig de lucht uit het gerezen deeg. Rol het deeg uit tot een rechthoek van circa 40 bij 50 centimeter. Klop het ei los en bestrijk de deegplak ermee. Smeer de vulling uit over het deeg. Houd een strook van circa 4 centimeter vrij aan de bovenkant. Rol het deeg op vanaf de lange kant en plak het uiteinde vast met eistrijksel. Leg het deeg met de naad naar onder als een krans op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de uiteinden goed vast en bestrijk de krans met ei. Knip de zijkanten in met een schaar en laat nog circa 45 minuten narijzen. Bak de krans in circa 45 minuten goudbruin en gaar.

Garnering
Roer het water met de poedersuiker tot een spuitbaar glazuur. Bestrijk de krans met het glazuur en verdeel het snoepgoed tegen de krans.

Ingredienten

1
Porties

Krans

  • 1 vanillestokje
  • 365 ml melk
  • 35 g verse gist of 14 g gedroogde gist
  • 660 g bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 70 g zachte boter
  • 1 ei
  • 70 g suiker
  • 1 tl speculaaskruiden

Vulling

  • 125 g winterpeen
  • 125 g gedroogde abrikozen
  • 2 el honing
  • 1 mespuntje kaneel
  • 1 ei

Garnering

  • 4 el poedersuiker
  • 1 scheutje water
  • 50 g pepernoten
  • 200 g mini chocoladeletters
  • 50 g suikerbeestjes
  • 50 g kruidnoten

Extra nodig

  • bakplaat
  • bakpapier
  • plasticfolie
  • kwast
  • staafmixer en bijbehorend bakje
  • schaar
  • cadeaulint
  • poedersuiker om te bestrooien
Geef je waardering
3