De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

ontbijtdonuts met honing, blauwe bessen en yoghurt

Verwijder de pitten uit de dadels en doe het vruchtvlees in een keukenmachine samen met de bloemsoorten, gemalen amandelen, het ei, een snufje zeezout en 70 ml water. Hak fijn tot een deegbal en kneed op een met bloem bestoven werkblad gedurende twee minuten.

35 min kooktijd
Ontbijtdonuts met honing, blauwe bessen en yoghurt

Een recept van

Jamie Oliver

Miniatuur

Bereidingswijze

Verwijder de pitten uit de dadels en doe het vruchtvlees in een keukenmachine samen met de bloemsoorten, gemalen amandelen, het ei, een snufje zeezout en 70 ml water. Hak fijn tot een deegbal en kneed op een met bloem bestoven werkblad gedurende twee minuten. 

Rol het deeg uit tot 1,5 centimeter dik en gebruik een ronde koekjesvorm met een doorsnee van 8 centimeter (een glas mag ook) om twee rondjes uit de snijden. Gebruik een vorm met een doorsnee van 3 centimeter (of het uiteinde van een rol keukenfolie) om in het midden gaatjes te maken. Rol het resterende deeg (ook het deeg uit het midden) uit tot een nieuwe lap en ga zo door totdat je vier donuts hebt. 

Gaar de donuts in een grote pan met licht-kokend water gedurende vijf minuten en draai ze halverwege de tijd (voorzichtig) om. Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en verwarm hierin één eetlepel olijfolie. Giet de donuts goed af en leg voorzichtig in de koekenpan (pas op, dit kan spetteren). Bak ze 10 minuten onder regelmatig keren, zodat ze mooi krokant worden. 

Voeg de bosbessen toe wanneer de donuts er mooi uit zien en verdeel hierover de honing. Beweeg de pan heen en weer gedurende een paar minuten zodat de bosbessen een heerlijke jam-achtige saus vormen. Voeg wanneer de donuts paars zijn gekleurd de yoghurt toe en verdeel het geheel over borden. Top met een beetje gemalen kaneel. 

© Jamie Oliver Enterprises Limited (2016 Super food Family Classics) Photographer: Jamie Oliver.

In de nieuwe serie Jamie's Super Food Family Classics gaat the naked chef aan de slag met klassieke gerechten voor elk gezin. Zoals we van hem gewend zijn geeft Jamie zijn eigen draai aan de gerechten, maar let hij ook op de juiste balans in voedingswaarden én dat ze stuk voor stuk makkelijk zijn te maken. 

Aan de hand van alledaagse ingrediënten als verse groenten, vis, fruit en volkoren producten laat Jamie Oliver je de lekkerste, meest voedzame gerechten zien. Van een verantwoorde shepherd's pie tot een schaal cannelloni vol groenten en van een pinapple pancake mess tot een prachtige schaal vol geroosterd steenfruit, je ziet het allemaal in Jamie's Super Food Family Classics. 

Naast dat de Britse chef de lekkerste gerechten kookt, gaat hij ook op bezoek bij mensen die wonen in de gezondste gebieden ter wereld. Daar gaat hij op zoek naar hun eetgewoontes en wat ervoor zorgt dat juist die mensen zo gezond zijn. 

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Véronique Blommaart
07-04-2023

Ook lekker