Mirjam Sterk’s chocoladebombe

11
Gemiddeld
Mirjam Sterk’s chocoladebombe

Bereidingswijze

1 uur kooktijd
4 uur totale tijd

Browniebodem
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Wel de cranberries in de rum. Rooster de walnoten in de oven en laat ze afkoelen. Snijd de chocolade fijn, smelt de chocolade au bain-marie en roer de boter erdoor. Meng in een kom de suiker met de eieren en de melk. Meng het zelfrijzend bakmeel en het cacaopoeder met elkaar en roer door het melkmengsel. Meng de massa door de chocolade en roer de walnoten, pistachenootjes, gekonfijte sinaasappelschel en de cranberries met rum erdoor. Bekleed de bakvorm met bakpapier en schenk het beslag erin. Bak de brownie in de oven in circa 45 minuten gaar. Haal de brownie uit de vorm, verwijder het bakpapier en laat de afkoelen. Steek met de grote bombevorm een cirkel uit de brownie.

Witte chocolademousse
Bekleed de kleine bombevorm met plasticfolie. Breng een vierde van de room aan de kook en los de chocolade erin op. Week de gelatine in ruim koud water. Klop de resterende slagroom met de suiker tot yoghurt dikte. Roer de gelatine door het chocolade mengsel en laat afkoelen. Spatel de room erdoor en schenk de chocolademousse in de kleine bombevorm. Leg de plakjes cake erop en vouw het plastic dicht. Zet de chocolademousse minstens 1 uur in de vriezer.

Pure chocolademousse
Bekleed de grote bombevorm met plakplastic. Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de slagroom tot yoghurt dikte en zet de slagroom in de koelkast. Week de gelatine in ruim koud water. Kook het water met de suiker tot 121 °C. Klop met de mixer de eidooiers schuimig en schenk de suikersiroop erbij. Klop de eidooiers tot ze koud zijn. Verwarm de gelatine in een pannetje tot het in het aanhangend vocht is opgelost. Roer de gelatine door de eidooiers. Meng het eimengsel door de chocolade en spatel het door de slagroom. Schenk de helft van de pure chocolademousse in de bombevorm. Haal de witte chocolademousse uit de vorm en verwijder het plastic. Zet de witte chocolademousse met de plakjes cake naar boven op de pure chocolademousse. Schenk tot net onder de rand van de vorm pure chocolademousse en leg de plak brownie erop. Vouw het plastic dicht en laat de bombe minstens twee uur opstijven in de koelkast. Schep de resterende pure chocolademousse in een spuitzak.

Chocolade schubben
Smelt de melkchocolade au bain-marie tot 40 ºC en schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot hij circa 26 ºC is. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar. Schep de chocolade in een spuitzak en spuit druppels op een met cellofaanfolie beklede bakplaat. Leg er een laag cellofaanfolie op en wrijf de druppels uit tot rondjes. Laat de chocolade uitharden. Doe hetzelfde met de pure chocolade.

Spuit chocolademousse op de chocolade schubben en bedek de taart ermee.

Ingredienten

1
Porties

Browniebodem

  • 30 g gedroogde cranberries
  • 100 ml rum
  • 90 g walnoten
  • 125 g pure chocolade
  • 100 g zachte boter
  • 150 g suiker
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 75 g zelfrijzend bakmeel
  • 10 g cacaopoeder
  • 80 g gepelde pistachenoten
  • 20 g gekonfijte sinaasappelschillen in blokjes

Witte chocolademousse

  • 300 g slagroom
  • 65 g witte chocolade
  • 2 blaadjes gelatine
  • 40 g suiker
  • 3 plakjes cake

Pure chocolademousse

  • 210 g pure chocolade
  • 750 ml slagroom
  • 5 blaadjes gelatine
  • 100 ml water
  • 100 g suiker
  • 6 eidooiers

Chocolade schubben

  • 200 g melkchocolade
  • 200 g pure chocolade

Extra nodig

  • 4 vellen cellofaanpapier
  • bakvorm
  • bakpapier
  • kleine bombevorm
  • grote bombevorm
  • spuitzak
  • plasticfolie
Mirjam Sterk’s chocoladebombe
Geef je waardering
11