Stappenplan
-
Snijd de rug van de kip met een scherp mes door en klap hem open.
-
Wrijf de kip in met de helft van de tzatziki, het sap van ½ citroen en een flinke snuf zeezout en zwarte peper, dek hem af en laat hem minstens 2 uur, maar liefst een hele nacht in de koelkast marineren.
-
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
-
Pel de uien, snijd een halve ui in kleine stukjes en doe ze met het sap van ½ citroen en een snuf zout in een kom om een vlugge pickle te maken.
-
Snijd de rest van de uien in kwarten en leg ze in een ovenbestendige pan of diepe braadslede. Snijd de andere citroen doormidden en leg de helften erbij.
-
Leg de kip er met het vel naar boven op (hij moet er net in passen) en sprenkel er ½ eetlepel olijfolie over. Rooster de kip 1 uur en 10 minuten, of tot het vel prachtig goudbruin is en het vlees van de bouten makkelijk loslaat.
-
Leg de kip met de helft van de geroosterde uien en een halve citroen op een snijplank. Pers de andere halve citroen met een keukentang uit in de pan met braadvocht, verwijder het witte laagje en snijd de schil met de rest van de uien in dunne plakjes.
-
Doe ze met de rijst en 600 ml gezouten kokend water terug in de pan en kook de rijst 12 minuten met deksel op matig-laag vuur, of tot hij gaar is.
-
Schep de rijst in een serveerschaal, leg de kip en de apart gehouden geroosterde uien erop, sprenkel het vocht van de plank erover en schep de rest van de tzatziki erop.
-
Maak het gerecht af met 1 eetlepel extra vierge olijfolie en serveer het met de pickle en de apart gehouden halve citroen om erover uit te knijpen.
0 reacties