De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

groente tajine met couscous van bloemkool

Deze tajine is heerlijk kruidig van smaak en zit vol groenten door het gebruik van bloemkoolcouscous.

60 MIN
Groente tajine

Een recept van

Bereidingswijze

Bereiding

Snipper de uien en pers de knoflook. Snijd de tomaten in blokjes. Snijd alle groenten in grove blokken of repen.

Maak een mengsel van de ras el hanout, saffraandraadjes, peterselie, olijfolie en een kopje water.

Verhit de olijfolie in de tajine en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de tomaten toe en bak een paar minuten mee. Giet hier de helft van het kruidenmengsel overheen en vervolgens 1 liter water. Breng dit aan de kook.  

Leg dan de groenten dakpansgewijs in de tajine. Eerst de groenten die een langere tijd nodig hebben om te garen (aardappelen en pompoen) voeg dan de rest (wortels, courgette en aubergine) toe. Giet de rest van het mengsel over de groenten. 

Doe de deksel erop en laat 10 minuten pruttelen. Voeg dan de kikkererwten toe.  Bedek de tajine weer en laat de groenten 30 minuten smoren. Giet van tijd tot tijd wat kookvocht eroverheen. 

Doe de bloemkool in stukjes in een keukenmachine en maal ze fijn. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en voeg dan de bloemkoolkorrels toe. Bak de bloemkoolkorrels 5 minuten aan. Breng op smaak met een beetje zout.  Haal de deksel van de tajine als de groenten gaar zijn. 

Serveren

Schep de bloemkoolcouscous op de borden. Schep de groente erop en giet de bouillon erbij. Garneer het gerecht met de rest van de peterselie.

… dat eet hij niet. Is dit oud-Hollandse spreekwoord nog steeds van toepassing? 

In Wat De Boer Niet Kent gaan koks uit alle windstreken de uitdaging aan om onze nuchtere boerengezinnen eens wat anders voor te schotelen dan de Hollandse pot. Een week lang wordt de keuken van de boer overgenomen door hobbykoks en professionele chefs uit andere culturen. Zo krijgen de boeren bijvoorbeeld Surinaamse roti op maandag, Japanse teriyaki op dinsdag, Marokkaanse tajine op woensdag: lukt het de koks de culinaire horizon van de boer te verbreden? Of houdt het boerengezin het voortaan weer veilig bij een AVG'tje?
 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker