Granaatappel-rozenijs & Syrisch pistache-roomijs

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

40 minuten kooktijd
280 minuten totale tijd

Granaatappel-rozenijs
Breng in een steelpannetje de suiker met het water aan de kook. Kook in enkele minuten tot een heldere siroop en laat afkoelen. Halveer de citroenen en pers ze uit. Ontvet een kom met een uitgeknepen citroen. Splits het ei en klop het eiwit stijf in de kom. Meng in een kom het granaatappelsap met de suikersiroop en voeg naar smaak citroensap en rozenwater toe. Spatel direct het granaatappelsap-mengsel voorzichtig door het eiwit. Bereid het ijs in een ijsmachine of schep het ijs in een plastic bakje en zet het circa 4 uur in de vriezer. Roer de ijskristallen ieder half uur goed los.

Syrisch pistache-roomijs
Breng de slagroom aan de kook. Splits de eieren. Klop de eidooiers met de suiker in een metalen kom au bain-marie tot een romige dikke crème. Voeg geleidelijk de slagroom toe en klop net zolang tot er een dunne vla ontstaat. Vijzel de mastiek met de suiker fijn. Haal de vla van het vuur, strooi het mastiek-suikerpoeder erover en voeg het oranjebloesemwater al kloppende toe.
Laat de vla afkoelen. Meng de pistachenoten door het mengsel. Schenk in een met plasticfolie beklede diepvriesbak en dek af met de folie. Laat het ijs in circa 6-8 uur bevriezen. Roer na een paar uur het ijs door zodat de pistachenootjes goed verdeeld worden.

TIP: Mastiek kan je kopen bij een Marokkaanse winkel. Vraag dan om ‘meska’ .Voor een leuke garnering: Splits een ei en wentel rozenblaadjes door het eiwit. Dip vervolgens de rozenblaadjes in poedersuiker.

Ingredienten

4
Personen

Granaatappel-rozenijs

  • 100 g suiker
  • 100 ml water
  • 2 citroenen
  • rozenwater
  • 1 ei
  • 1 l granaatappelsap
  • rozenblaadjes
  • poedersuiker

Syrisch pistache-roomijs

  • 300 ml slagroom
  • 7 eieren
  • 100 g suiker
  • 1 tl suiker
  • 1 klein zakje mastiek
  • 2 el oranjebloesemwater
  • 50 g pistachenootjes

Extra nodig

  • vijzel
  • eventueel ijsmachine
Geef je waardering
1