Gevulde gesmoorde inktvis

35
Gemiddeld
Gevulde gesmoorde inktvis

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

De streek Salina is beroemd om zijn kappertjes, en omdat haar familie ze al vele generaties teelt, weet Nonna Franchina als geen ander hoe je er de lekkerste gerechten mee maakt. Dit recept is een geweldig voorbeeld.

Doe de helft van de kappertjes met de broodkruimels, het ei, 1 eetlepel olie en 2 eetlepels water in een kom en rasp de pecorino erover. Pel de knoflook, hak hem met de peterselie (met steeltjes en al) fijn en meng.

Pel en snijd de ui in dunne ringen, doe deze met 2 eetlepels olie in een braadpan op matig vuur en bak ze onder regelmatig roeren. En nu een nonnatruc: knijp de tomaatjes ondergedompeld in een kom water fijn om de zaadjes te verwijderen. Doe de tomaatjes met de passata in de pan en laat ze op laag vuur pruttelen terwijl je de inktvissen vult.

Snijd de tentakels van de inktvissen, vul de lijven tot iets over de helft met de broodkruimelvulling en druk het voorzichtig aan. Gebruik een cocktail- prikker om ze dicht te maken of, zoals Franchina van haar grootouders heeft geleerd, naai ze met naald en draad dicht. Roer de overgebleven kappertjes door de saus, doe de inktvissen en tentakels in de pan en laat ze 25-30 minuten op laag vuur pruttelen, tot ze mals zijn.

Kook intussen de pasta in gezouten kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Leg de inktvissen met een keukentang op een snijplank, verwijder de prikkers of draadjes en snijd ze in plakjes zodat je de vulling ziet zitten. Leg ze op een schaal, schep er wat saus over en bestrooi met basilicumblaadjes. Giet de pasta af (waarbij je een grote kop van het kookwater opvangt), hussel hem door de overgebleven saus en voeg zo nodig een scheutje kookwater toe. Rasp aan tafel wat extra pecorino over die heerlijke gevulde inktvis.

CALORIEËN

VET

VERZ. VET

EIWIT

KOOLHYD.

SUIKER

ZOUT

VEZELS

577 kcal

16,1 g

3,1 g

28,1 g

83,9 g

15g

1,8 g

5,4 g

Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018

Ingredienten

4
Personen

Voor de gevulde gesmoorde inktvis

  • 25 g kappertjes
  • 100 g grove broodkruimels van oudbakken brood
  • 1 groot ei
  • olijfolie
  • 15 g Pecorino of Parmezaan, plus extra voor erbij
  • 1 teen knoflook
  • 0.5 bos bladpeterselie (15 g)
  • 1 rode ui
  • 10 rijpe kerstomaatjes
  • 1 pot van 680 g passata di pomodoro
  • 4 middelgrote inktvissen, schoongemaakt (300 g in totaal)
  • 300 g spaghetti
  • 2 takjes verse basilicum
Geef je waardering
35