Geroosterde varkensrack is makkelijker te maken dan je denkt! Gauw aan de slag.

Ingredienten

4
Personen

Varkensrack

  • 3 kg varkensrack met zwoerd
  • 1 ui
  • 10 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 1 sneetje zuurdesembrood
  • 0.5 tl venkelzaadjes
  • 0.5 tl korianderzaadjes
  • 0.5 tl chiliflakes
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 bos bladpeterselie
  • 400 g varkensgehakt
  • 1 snufje gemalen nootmuskaat
  • 1 ei

Maïskolven

  • 4 maïskolven
  • 100 g boter
  • 1 el cajunkruiden
  • 1 citroen
  • 1 bos bieslook

Extra nodig

  • blender
  • keukentouw
  • aluminiumfolie
  • ovenschaal
  • kernthermometer
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 5 uur en 15 minuten

Geroosterde varkensrack
Snijd met een scherp mes een diepe flap onder het vet en het vlees die helemaal doorloopt tot de racks maar zorg ervoor dat er circa 5 centimeter overblijft waarmee het vlees vast blijft zitten aan de botten. Kerf het zwoerd kruislings in met een mes. Wrijf het vlees en met 1 tl zout en laat circa 2 uur in de koelkast staan.

Vulling
Pel de ui en knoflook. Ris de tijm. Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes. Maal in de blender de ui, knoflook, tijm, het brood, het venkelzaad, korianderzaad en de chili flakes. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak het gemalen mengsel. Laat even afkoelen. Pluk en snijd de peterselie fijn. Rasp de sinaasappel. Doe het gehakt in een kom en meng met de peterselie, sinaasappelrasp, nootmuskaat, het gebakken broodmengsel en het ei. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Roosteren
Verwarm de oven voor op 220 °C. Druk de vulling in de flap, klap het dicht en bind het vlees op met behulp van het keukentouw. Dek de blootliggende vulling af met aluminiumfolie zodat het niet verbrandt in de oven. Leg het vlees in een ovenschaal en rooster het vlees 20 minuten in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 190 °C en braad het vlees in circa 2 uur gaar. De kerntemperatuur moet 70 °C zijn. Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat het 30 minuten rusten.

Maïs
Maak de maïskolven schoon en kook ze circa 15 minuten in een pan met water. Haal ze uit het water en laat goed uitlekken op keukenpapier. Smelt de boter in een koekenpan en voeg de maïskolven toe. Voeg de cajunkruiden toe en laat de maiskolven circa 5 minuten bakken. Snijd de bieslook fijn. Blus de maïskolven af met sap van de citroen. Voeg de bieslook toe en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Serveren
Snijd de varkensrack (evt. aan tafel) aan en serveer de maïskolven erbij.

Geef je waardering

6
Geroosterde varkensrack