Gerlos glühwein-torte

3
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
210 minuten totale tijd

Glühweinschuim
Breng in een pan de glühwein met twee derde van de suiker aan de kook en kook tot 121 ºC. Klop het eiwit met de rest van de suiker tot stijve pieken in een vetvrije kom. Giet druppelsgewijs de suikersiroop erbij en klop het eiwit koud. Schep het Glühwein schuim in een spuitzak met een gladde spuitmond.

Bombe
Bekleed de bombe met plasticfolie. Snijd de cake in dunne plakken. Bekleed de binnenkant van de bombe met de cake. Houd de rest van de cake achter voor de bodem. Lepel een dunne laag schuim tegen de cake. Druk de amarenakersen in het schuim. 


Glühweinmousse
Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom met suiker tot yoghurtdikte. Klop de eidooier los en roer er een scheutje glühwein door. Breng de rest van de glühwein aan de kook. Schenk de kokende glühwein bij de losgeroerde eidooier en roer goed door. Schenk terug in de pan en laat garen zonder te koken. Los van het vuur af, de geweekte gelatine op in de glühwein en laat afkoelen op ijswater. Meng de slagroom erdoor en giet de mousse in de bombe. Druk de rest van de cake op de bodem. Laat de bombe circa 3 uur opstijven in de koelkast.

Chocolade-garnering
Smelt de chocolade au bain-marie en schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot hij circa 26 ºC is. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar. Bekijk hier de video voor het tableren van chocolade. Schep de chocolade in een cornetje en spuit kleine dennenboompjes op bakpapier of cellofaanfolie. Laat de chocolade minimaal 30 minuten uitharden.

Hazelnootrotsen
Verwarm de 180 ºC. Plet de hazelnoten. Wrijf alle ingrediënten met elkaar tot een kruimelig deeg. Verdeel het deeg over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 14 minuten goudbruin en gaar. Laat de rotsen afkoelen e breek in stukken.


Klop de slagroom met de suiker stijf. Haal de taart uit de vorm. Smeer de slagroom tegen de buitenkant van de bombe.

Serveren
Druk de chocolade dennenboompjes in de slagroom en zet de hazelnootrotsen tegen de onderkant van de taart. Bestuif met poedersuiker.

Ingredienten

1
Porties

Glühweinschuim

  • 60 ml glühwein
  • 150 g suiker
  • 3 eiwitten

Glühweinmousse

  • 2 blaadjes gelatine
  • 200 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 1 eidooier
  • 200 ml glühwein

Chocoladegarnering

  • 100 g pure chocolade

Hazelnootrotsen

  • 60 g hazelnoten
  • 90 g bloem
  • 100 g koude boter
  • 100 g suiker

Slagroom

  • 300 ml slagroom
  • 75 g suiker

Extra nodig:

  • spuitzak met gladde spuitmond
  • bombevorm
  • plasticfolie
  • bakpapier
  • bakplaat
  • ijswater

Bombe

  • 450 g chocoladecake
  • 200 g amarenakersen
Geef je waardering
3