Garnalenpilav met gestoomde mango

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

90 minuten totale tijd

Garnalensaus

  • Bak de laurierblaadjes, kaneel, kruidnagels, kardemom en komijnzaadjes in hete mosterdolie in een pan zodat de aroma's vrijkomen.
  • Voeg hieraan de gehakte uien toe, dek af en laat op laag vuur koken.
  • Voeg de gehakte tomaten, twee theelepels gemalen koriander en een snufje chilipoeder toe en bedruip met wat honing om de smaak in balans te brengen.
  • Voor iets meer pit doet u de geplette knoflook, chilipeper en gember erbij en laat u het geheel een beetje koken op een laag vuur.
  • Zet na 15 minuten opzij om af te laten koelen en voeg de garnalen toe aan de afgekoelde garnalensaus. Leg hier één geschilde in blokjes gesneden groene mango op. Laat gedurende 20 minuten marineren in de warme saus.
  • Breng op smaak met zout en zet opzij.
  • Om de rijst wat meer karakter te geven, kun je dunne plakjes rode en groene aubergine en uien frituren tot ze een mooie gouden kleur hebben.
  • Zet beide opzij om af te laten koelen.

Rijst

  • Bak de rijst in hete olie en roer meerdere keren tot deze witter van kleur wordt. (Zorg ervoor dat de rijst niet aanbrandt). Deze bereidingswijze zorgt voor een perfecte, luchtige rijst.

Pilav

  • Strooi in een grote pan een laag van de ongekookte, gebakken rijst, gevolgd door een laag aubergines.
  • Voeg een grote schep van de garnalen- en mangosaus toe en bedek vervolgens met meer rijst.
  • Herhaal deze stappen tot je meerdere lagen hebt en alle rijst en het garnalenmengsel is verbruikt.
  • Voor extra kleur hak je een gedroogde kurkuma (geelwortel) in stukjes en bestrooi je hiermee de pilav.
  • Ga door met het aanbrengen van laagjes tot de pan vol is.
  • Voeg vervolgens anderhalf keer zoveel op smaak gebracht water als rijst toe.
  • Breng dit aan de kook, zet vervolgens het vuur lager en laat zachtjes stomen tot al het water is opgenomen en de rijst mooi gekookt is.
  • Garneer met rode en groene chilipepers en serveer direct.

Ingredienten

8
Porties

Garnalen- en mangosaus

  • 200 g tijgergarnalen
  • 200 g roodstaartgarnalen uit de riviermond
  • 200 g zoetwatergarnalen
  • 200 g garnalen uit de riviermond
  • 200 ml mosterdolie
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 2 kardemompitten
  • 4 tl komijnzaadjes
  • 4 rode uien
  • 1 kg tomaten
  • 4 tl gemalen koriander
  • 2 tl chilipoeder
  • 4 teentjes geplette knoflook
  • 2 groene en rode chilipepers
  • 1 stuk gember, geplet
  • 4 el honing
  • 3 groene mango's
  • 4 rode en groene aubergines, in dunne plakjes (als alternatief kunt u gewone aubergines gebruiken)

Rijst

  • 1 kg Pilau Chao-rijst (gebruik als alternatief pandan- of basmatirijst)
  • 0.5 verse kurkuma (geelwortel)
  • 200 ml olie
  • water
Geef je waardering
0